Konténerekbe zárt biztonság

​A kiberbűnözők egyre több figyelmet szentelnek a konténerizált alkalmazások sebezhetőségeinek kihasználására.
 

A Forrester felmérése alapján 2020-ban az észak-amerikai vállalatok 63 százalékánál már használtak konténereket, vagy folyamatban volt a bevezetésük, míg az európai országokban ugyanez az arány 59 százalékra adódott. 

A vállalatok egyre szélesebb körben vesznek igénybe konténertechnológiát, és konténerbe csomagolva futtatják a programokat, így ugyanis egyszerűbb számukra az alkalmazások fejlesztése és hordozása. 

A másik oldal is felkészül

Nem csupán a vállalatok érdeklődése nő a konténerek iránt, hanem a kiberbűnözőké is. A Forrester szerint évek óta az alkalmazások számítanak a leggyengébb láncszemnek a vállalatoknál. A támadók a legtöbb esetben ezeken keresztül tudnak behatolni a cégek rendszereibe azáltal, hogy kihasználják a sebezhetőségeket a szoftverekben vagy a konténer image-ekben. 

A felmérések azt mutatják, hogy a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a konténerek biztonságára: az elemzőcég 24,8 százalékos összetett éves növekedési rátát vár a konténerbiztonsági megoldások piacán a 2020-tól 2025-ig terjedő időszakban. 

"A konténereket célzó biztonsági incidenseket mindig nagy érdeklődés övezi, ezért örömmel tapasztaljuk, hogy a konténerizált környezeteket használó vállalatok többsége a legfontosabb prioritások közé sorolja a biztonságot. Ugyanakkor még mindig aránytalanul sok szervezet áldozná fel a biztonságot a hatékonyság érdekében, amit aggasztónak találok"

- mondta Fei Huang, a NeuVector stratégiai igazgatója 

Akad nyílt forráskódú védelem is

A SUSE tavaly vásárolta fel a NeuVector nevű vállalatot, amelynek megoldása végponttól végpontig terjedő biztonságot kínál konténeres környezetben. Ez egy zárt forráskódú szoftver volt, ám a SUSE nemrég a NeuVector forráskódját is nyílttá tette. 

A NeuVector képes kezelni a sebezhetőségeket a konténeres környezetekben, illetve a nulladik napi sérülékenységekkel és a belső fenyegetésekkel szemben is védelmet nyújt. Együttműködik a Kubernetes és az elterjedtebb konténerfelügyeleti platformokkal, köztük a Red Hat OpenShift, a VMWare Tanzu, a Google GKE, az Amazon EKS és a Microsoft Azure AKS megoldásokkal is.
Vélemények
 
  1. 4

    A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 4

    A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség