Könnyedén ejti át a víruskeresőket a Jupyter trójai

​A Jupyter trójai gyakorta könnyedén jut át a vírusok ellen felállított védelmi vonalakon, hogy aztán adatokat lopjon.
 

Az adatlopásra kiélezett kártékony programok egyik legújabb képviselője a Jupyter. A szerzeményre akkor derült fény, amikor októberben bejutott az egyik amerikai egyetem hálózatába, és onnan adatokat próbált kiszivárogtatni. A felfedezését követően a biztonsági kutatók alaposabban is szemügyre vették a károkozót.
 
A Morphisec biztonsági cég kutatói azt a tájékoztatást adták, hogy a Jupyter első variánsai május környékén jelenhettek meg, és hónapokon keresztül észrevétlenek maradtak. Vélhetőleg ennek egyik oka, hogy a vírusírók intenzíven fejlesztik a kártevőt, és nemcsak annak funkcionalitásának bővítésére fordítják az erőforrásaikat, hanem arra is, hogy minél nagyobb valószínűséggel sikerüljön megtéveszteni a víruskeresőket. A kutatók szerint az utóbbi egy hónapban a trójai egyes összetevői legalább kilenc alkalommal frissültek. Az esetek többségében nem nagy változásokról van szó, de ahhoz pont elegendőek, hogy a víruskeresők ne ismerjék fel - legalábbis egy ideig - a kártevőt.
 
A Jupyter egy .NET keretrendszerre épülő kártékony program, amely legtöbbször ártalmas Word dokumentumok révén terjed. Amennyiben a felhasználó ezeket a dokumentumokat megnyitja, és engedélyezi a makrók futtatását, akkor a trójai PowerShell scriptek segítségével feljuttatja az ártalmas komponenseit a számítógépre. Eközben néhány ártalmas szoftvert is telepít, ami leginkább a figyelem elterelését szolgálja. (A károkozó fertőzése során egyebek mellett a Docx2Rtf és a Magix Photo Manager is felkerülhet a PC-re.)
 
A trójai eddig lefülelt összetevői elsősorban webböngészőkből történő adatlopásra alkalmasak. Kompatibilisek a Chromium, a Google Chrome és a Mozilla Firefox böngészőkkel is. Ezekből többek között kigyűjtik a sütiket, a mentett felhasználóneveket, a jelszavakat, a tanúsítványokat és az automatikus űrlapkitöltésekhez eltárolt felhasználói adatokat is. A bezsebelt információkat pedig távoli kiszolgálókra töltik fel.
 
A Morphisec szerint a Jupyter vezérlőszervereinek zöme Oroszországban található. Ugyanakkor nem kizárólag ez utal arra, hogy a károkozó mögött orosz kiberbanda állhat, hanem a kártékony program kódjában feltárt ismertetőjegyek is.
 
A Jupyter is rávilágít arra, hogy a vírusvédelmi szoftverek naprakészen tartása rendkívül fontos a gyorsan változó kártékony programok elleni harcban.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  2. 3

    A Moodle kapcsán öt biztonsági hibára derült fény.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség