Komolyabb erőfeszítést követel a kiberbiztonság a szülőktől

​A szülők kezdik felismerni, hogy a gyerekeikkel a kibervilág veszélyeit is meg kell ismertetni. Még nagyon sok a teendő ezen a téren.
 

Az 1-3. osztályosok szüleinek 84 százaléka beszélgetett már a gyerekeivel az online biztonságról. Ugyanakkor a szülőknek csak valamivel több mint a harmada (35%) érzi magát eléggé felkészültnek egy ilyen beszélgetésre. A válaszadók 10 százaléka kijelentette, hogy teljesen felkészületlen erre. Az is aggasztó, hogy a megkérdezettek 63 százaléka nem tudta megmondani, hogy a gyermekét korábban érte-e már internetes fenyegetés.
 
"Az ismeretek hiánya növeli annak kockázatát, hogy a gyerekek kiberbűncselekmény áldozatává válnak, ezért célszerű beszélni az online fenyegetésekről. Meg kell nekik mutatni, hogy milyen hírforrásokra, weboldalakra és programokra kell figyelni, és milyen helyzeteket kell azonnal jelenteni a szüleiknek. Szükséges víruskereső szoftver telepítése a gépeikre - beleértve a telefonokat és a táblagépeket is. A szoftvernek képesnek kell lennie a rosszindulatú alkalmazások felismerésére, hamisított weboldalak vagy gyanús mellékleteket tartalmazó e-mailek blokkolására. Célszerű a gyerekkel együtt konfigurálni a közösségi média profilok adatvédelmi beállításait, és megakadályozni, hogy az alkalmazások (beleértve a chat funkciókat is) hozzáférjenek a kamerához, a böngészési előzményekhez vagy a földrajzi pozícióhoz" - tanácsolta Szappanos Gábor, a Sophos kutatási igazgatója.
 
A kiberfenyegetések azonosítása kapcsán a válaszadók 17 százaléka tartja nagyon alacsonynak a gyerekei készségeit, és csak 13 százalékuk mondta azt fejlettnek. Ennek ellenére a magyar szülők nem igazán vannak tisztában a felelősségükkel. Alig 6 százalékuk véli úgy, hogy döntően a szülő feladata az, hogy a gyereket oktassa az online kockázatokról, veszélyekről. A 89 százalékuk gondolja úgy, hogy az iskolák ugyanolyan felelősek a kiberbiztonság tanításáért, mint ők.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség