Kibertámadás érte a Garmint

A Garmin online rendszerei a múlt hét végén megbénultak, illetve akadoztak. Nem elképzelhetetlen, hogy kibertámadás áll a háttérben.
 

A Garmin online szolgáltatásai csütörtökön kezdtek akadozni, és egyre több hír érkezett arról, hogy a vállalat informatikai infrastruktúrája körül valami nincs rendben. Kezdetben a Garmin annyit jelzett, hogy akadozások tapasztalhatók a Garmin.com weboldalon, illetve a Garmin Connect esetében. Nem sokkal később már az ügyfélszolgálat is elérhetetlenné vált, így az nem tudta fogadni a felhasználók bejelentéseit. A cég közösségi oldalakon próbálta jelezni, hogy dolgozik a hiba elhárításán, és egyben elnézést kért a kellemetlenségek miatt.
 
A vállalat indiai részlege egy Twitter bejegyzésben azt közölte, hogy a leállás egy tervezett karbantartásra vezethető vissza, ami negatívan befolyásolja a Garmin Express, a Garmin Connect és egyéb weboldalak teljesítményét. Négy órával később a Garmin hivatalos Twitter és Facebook oldalain is megjelentek az üzemzavarral kapcsolatos bejegyzések.


Forrás: Garmin
 
Mi is történt?
 
A Garmin egyelőre hivatalosan nem közölt részleteket a történtekkel kapcsolatlan, ugyanakkor több külföldi sajtóértesülés szerint korántsem biztos, hogy egy tervezett karbantartás okozta a fennakadásokat. Garmin alkalmazottak is jelezték, hogy más okok húzódnak meg a leállás mögött. Ezek az értesülések arról szólnak, hogy a vállalat informatikai rendszerébe egy zsarolóvírus került. Több forrás arra utal, hogy az Evil Corp kiberbandához köthető, WastedLocker nevű kártékony program kezdett fertőzni a cégnél. Ez abból a szempontból nem lenne meglepő, hogy a WastedLocker eddig is vállalatok elleni, célzott támadásokban kapott szerepet, és nem egyszer milliós váltságdíjat követeltek a zsarolók.
 
Az iThome egy olyan belső feljegyzés birtokába jutott, amely szerint a Garminnál vírustámadás érte a szervereket és az adatbázisokat, aminek következtében tajvani gyárakat is le kellett állítani két napra.

Frissítés: a Garmin hivatalosan is megerősítette, hogy valóban biztonsági incidens történt, amit egy WastedLocker zsarolóvírussal végrehajtott kibertámadás okozott.

A BleepingComputer birtokába jutott egy fénykép, amely állítólag egy Garminnál működő számítógép kapcsán készült, és a zsarolóvírus ténykedéséről árulkodik.


Forrás: BleepingComputer 
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség