Kiberbiztonság az iskolában

​Mit tehetnek az iskolák, hogy megerősítsék a kibervédelmüket, és távol tartsák maguktól az internetes fenyegetéseket?
 

Az iskolák számos érzékeny adatot kezelnek, beleértve a diákok és a tanárok személyes, vagy akár egészségügyi adatait is. Az érzékeny adatokra pedig kiemelten figyelnek a kibertámadók, akik azzal is számolhatnak, hogy az intézmények gyakorta hiányos, anyagi okok miatt gyengébb védelemmel rendelkeznek.
 
Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője szerint a fenyegetések nagyon különböző formákban és forrásokból érkezhetnek:
 
 • Hackerek: A kiberbűnözők automatizált támadásai a leggyakoribb esetek, ezek jelentik a legnagyobb fenyegetést. A hackerek adathalász e-maileket küldenek, amelyek ugyan valósnak tűnnek, de igazából átverések. Céljuk, hogy az iskolákban dolgozó címzettek rákattintsanak a levélben szereplő linkre, és akaratlanul is hozzáférést adjanak személyes adatokhoz. Emellett valós kockázatot jelentenek a zsarolóprogramokra épülő támadások is.
 •  
 • Diákok: Az iskolák saját diákjai is lehetnek támadók, akik megpróbálják feltörni az iskolai rendszereket. Néha mindez csak szórakozásból történik, máskor viszont komolyabb célok is állhatnak a háttérben.
 •  
 • Iskolai alkalmazottak: A diákokhoz hasonlóan az intézményben dolgozók is követhetnek el belső kibertámadást. Bár ez ebben a szektorban ritka eset, mégis előfordulhat, hogy egyesek szándékosan kárt akarnak okozni.
 
Jobb felkészültnek lenni!
 
Bár a téma összetettnek tűnik, az ESET szakértője szerint a kiberbiztonság lebontható öt egyszerű lépésre, amelyeket egy új stratégia megalkotása és végrehajtása során érdemes követni.
 • Készüljön leltár az eszközökről
 • Rendelkezzen az iskola saját informatikus kollégával
 • Szervezzünk kiberbiztonsági workshopokat az iskola munkatársainak
 • Ösztönözzük a munkatársakat arra, hogy jelentsék a lehetséges fenyegetéseket
 • Legyen a kiberbiztonság az iskolai tanterv része
 

"Alapvető fontossággal bír, hogy a diákoknak és a tanároknak nemcsak a tantermekben kell betartaniuk az online biztonsági szabályokat. A kiberbiztonságnak az iskolán kívül is kiemelt figyelmet kell kapnia, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a kockázatok mennyire jelen vannak az életünkben"

- mondta Csizmazia-Darab István.
Vélemények
 
 1. 4

  Az Exim kapcsán egy közepes veszélyességű hibára derült fény.

 2. 3

  A TP-Link TL-WR940N típusú routerekben két biztonsági hiba javítására nyílt lehetőség.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

​Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

Az iskolákból kerül ki a jövő generációja, akik többségében digitálisan kevésbé képzettek, tapasztaltak, ezért könnyebb célpontok.

hirdetés
Közösség