Két biztonsági rés bukkant fel az AMD processzoraiban

​Két olyan biztonsági résre derült fény, amely processzorokat érint. Ezúttal az AMD CPU-k kerültek célkeresztbe.
 

Az utóbbi időben már számos olyan sebezhetőség látott napvilágot, amelyek széles körben használt processzorokban találhatók. Ezek közül a legnagyobb "hírnévre" a Spectre, valamint a Meltdown tett szert. Összességében elmondható, hogy mind az Intel, mind az AMD megoldásai tartalmaznak sérülékenységeket, azonban ezek veszélyessége már változó. A napokban publikált biztonsági rések jóval kisebb kockázatot hordoznak, mint például a Meltdown. 

Irány az AMD

Biztonsági kutatók egy csoportja ezúttal az AMD processzorait vette górcső alá. A szakértői csoportban olyan személyek is helyet kaptak, akik korábban részt vettek a Meltdown és a Spectre sebezhetőségek feltérképezésében. A csapat az aprólékos kutatómunkát követően végül két sérülékenységet tudott kimutatni, amelyeket Collide+Probe, illetve Load+Reload névvel illetett. 

Mindkét biztonsági hiba az AMD processzoraiban volt kimutatható. A kutatók szerint a 2011-2019 között gyártott CPU-k estében lehet kihasználni a biztonsági rést, amely az L1D (L1-data) cache-eléssel összefüggő előrejelző (prediktív) mechanizmusokban található. Vagyis ezek a hibák is a spekulatív végrehajtással összefüggésben merültek fel, hasonlóan több, korábban feltárt rendellenességhez. 

Szerencsére a mostani két hiba nem jelent akkora veszélyt, mivel alapvetően "csak" néhány bitnyi metaadat kiszivárgásához képesek hozzájárulni, és inkább egyéb, például a Spectre hibával együtt történő kihasználásuk okoz számottevőbb kockázatot. A kutatóknak például ilyen módon sikerült egy AES-kulcsot kibányászniuk az egyik vizsgált számítógépen. 

A biztonsági rés kihasználásához szükség van arra, hogy a támadó a célkeresztbe állított rendszeren - legalább alacsony szintű jogosultságokkal - kódokat tudjon futtatni. Collide+Probe akár webböngészőn keresztül (JavaScript kódokkal) is kiaknázhatóvá válhat, de ilyen módon csak lassan és viszonylag körülményesen lehet egy támadást végrehajtani. 

AMD-reakció

Az AMD reagált a biztonsági kutatók jelentésére. A vállalat közölte, hogy véleménye szerint nem egy új típusú sérülékenységről van szó, de azt nem tudni, hogy ettől miért is érezhetnénk jobban magunkat. A kutatók is közölték, hogy soha nem állították azt, hogy most találták fel a spanyolviaszt, és valóban nem teljesen új (spekulatív-típusú) támadási módszerekről van szó. Ettől azonban a sebezhetőségek még léteznek, és azokhoz hibajavítás jelenleg nem érhető el. 

Az AMD egyelőre általános kockázatcsökkentő javaslatokkal állt elő: naprakész operációs rendszerek használata, firmware-ek gyakori frissítése és nem utolsó sorban biztonságos szoftverfejlesztésre való törekvés.
Vélemények
 
  1. 3

    A pfSense fejlesztői egy közepes veszélyességű sebezhetőségről számoltak be.

  2. 4

    A Google Chrome webböngésző jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

hirdetés
Közösség
1