Készen állnak a telepítésre a májusi hibajavítások

​A héten a Microsoft, az Adobe és a Google is jelentős biztonsági frissítésekkel rukkolt elő. Sok kritikus veszélyességű hibának intettek búcsút a fejlesztők.
 

A Microsoft a májusi hibajavító kedden összesen 55 biztonsági rést foltozott be. A legtöbb hibát ezúttal is a Windows kapcsán kellett megszüntetni, ugyanakkor nem feltétlenül az operációs rendszerrel összefüggésben kerültek felszínre a legveszélyesebb sebezhetőségek. A cég ugyanis három nulladik napi biztonsági hibát is orvosolt. Az elsőt a .NET keretrendszer és a Visual Studio kapcsán, a másodikat az Exchange Server, míg a harmadikat az NNI (Neural Network Intelligence) Toolkit esetében szüntette meg. Az elmúlt hónapok történéseit figyelembevéve ezek közül minden bizonnyal most is az Exchange Server sérülékenysége kapja majd a legnagyobb figyelmet a kiberbűnözők oldalán.
 
A Microsoft a három nulladik napi sebezhetőség mellett még egy hibát sorolt kritikus veszélyességi kategóriába. Ez a sérülékenység az Internet Explorer webböngészőt sújtja, és speciálisan szerkesztett webes tartalmakkal válhat kihasználhatóvá.
 
A fentiek mellett további frissítéseket kapott az Office, azon belül az Excel, valamint a Word. Mindezeken túl a SharePoint is megvált néhány biztonsági rendellenességtől.
 
Adobe hibajavítások
 
Az Adobe háza táján elsősorban a széles körben használatos Acrobat és Reader szoftverek frissítésére kell odafigyelni. Ezek a szoftverek több mint egy tucat sebezhetőségtől váltak meg a legújabb kiadásaiknak köszönhetően. A hibák több mint fele kritikus veszélyességi besorolást kapott, és alkalmasak lehetnek jogosulatlan távoli kódfuttatás elősegítésére. Az Adobe jelezte, hogy a sérülékenységek kártékony PDF-dokumentumokkal válhatnak kihasználhatóvá, és a Windows, valamint a macOS kompatibilis kiadásokat is érintik.
 
Foltok kerültek a Chrome-ra
 
A Google 19 biztonsági rést foltozott be a Chrome webböngészőn. A hibák többsége magas veszélyességi kategóriába került. A sérülékenységek legaggasztóbb kockázatai között megtaláljuk a tetszőleges kódokkal történő visszaélések lehetőségét, aminek következtében az érintett rendszerek kompromittálására is lehetőségük nyílhat a támadóknak. A biztonsági hibák egyebek mellett olyan komponenseket sújtanak, mint a V8 böngészőmotor, a fülek kezelése, az előzmények, az értesítők és az automatikus kitöltést végző összetevő. A hibák a Chrome 90-es verziójára történő frissítéssel javíthatók.
 
A fenti hibajavításokkal, sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség