Kedvelik a villamosokat a zsaroló hackerek

Meghackelték a dublini villamos közlekedés központi rendszerének weboldalát, majd megzsarolták az üzemeltetőt.
 

A Luas a dublini tömegközlekedés egyik központi eleme. A városban üzemelő villamos hálózatok kapcsolódnak hozzá, és napi szinten átlagosan 80 ezer utast szolgál ki. A Luas weboldala azonban az elmúlt napokban egy kibertámadás áldozatává vált, aminek következtében online szolgáltatások is elérhetetlenné váltak. A helyreállítás pedig viszonylag sok időt vett igénybe.
 
A Luas weboldalát január 3-án érte támadás, aminek során az elkövető megváltoztatta a főoldal tartalmát, és zsaroló üzenetet tett közzé:
 
A támadó azt írta, hogy korábban már jelezte, hogy a weboldalon egy súlyos biztonsági rés található, de a bejelentését nem méltatták válaszra. Ezért aztán látványosabb eszközöket vetett be. Egyúttal jelezte, hogy 5 napot ad az üzemetetőnek arra, hogy fizessen 1 Bitcoint, különben nyilvánosságra hozza a Luas ügyfelek adatait, illetve e-maileket küld számukra. Vagyis az elkövető ezzel azt sugallta, hogy nem kizárólag a weboldalt manipulálta, hanem megkaparintotta a felhasználói adatbázist is.
 
A Luas képviselője közölte, hogy valóban kibertámadás történt, és jelezte, hogy a teljes helyreállításhoz több időre lesz szükség. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a támadó valóban hozzáfért-e ügyféladatokhoz. Ha igen, akkor elsősorban neveket, e-mail címeket és telefonszámokat zsebelhetett be - ilyen adatokat kér a Luas a regisztráció során.
 
A Luas egyelőre nem teljesítette a zsaroló követeléseit, és nem fizette ki az 1 Bitcoint.
Vélemények
 
  1. 3

    A CoreFTP FTP és SFTP Server egy közepes veszélyességű sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Drupal fejlesztői egy biztonsági hibajavítást adtak ki.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1