Kedvelik a villamosokat a zsaroló hackerek

Meghackelték a dublini villamos közlekedés központi rendszerének weboldalát, majd megzsarolták az üzemeltetőt.
 
hirdetés

A Luas a dublini tömegközlekedés egyik központi eleme. A városban üzemelő villamos hálózatok kapcsolódnak hozzá, és napi szinten átlagosan 80 ezer utast szolgál ki. A Luas weboldala azonban az elmúlt napokban egy kibertámadás áldozatává vált, aminek következtében online szolgáltatások is elérhetetlenné váltak. A helyreállítás pedig viszonylag sok időt vett igénybe.
 
A Luas weboldalát január 3-án érte támadás, aminek során az elkövető megváltoztatta a főoldal tartalmát, és zsaroló üzenetet tett közzé:
 
A támadó azt írta, hogy korábban már jelezte, hogy a weboldalon egy súlyos biztonsági rés található, de a bejelentését nem méltatták válaszra. Ezért aztán látványosabb eszközöket vetett be. Egyúttal jelezte, hogy 5 napot ad az üzemetetőnek arra, hogy fizessen 1 Bitcoint, különben nyilvánosságra hozza a Luas ügyfelek adatait, illetve e-maileket küld számukra. Vagyis az elkövető ezzel azt sugallta, hogy nem kizárólag a weboldalt manipulálta, hanem megkaparintotta a felhasználói adatbázist is.
 
A Luas képviselője közölte, hogy valóban kibertámadás történt, és jelezte, hogy a teljes helyreállításhoz több időre lesz szükség. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a támadó valóban hozzáfért-e ügyféladatokhoz. Ha igen, akkor elsősorban neveket, e-mail címeket és telefonszámokat zsebelhetett be - ilyen adatokat kér a Luas a regisztráció során.
 
A Luas egyelőre nem teljesítette a zsaroló követeléseit, és nem fizette ki az 1 Bitcoint.
Vélemények
 
  1. 3

    A pfSense esetében egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

  2. 3

    Az Apple legutóbbi frissítésével az AirPort Base Station tehető biztonságosabbá.

  3. 2

    ​A Blasqui.A féreg egy összetett kártékony program, amely cserélhető meghajtókon és hálózati megosztásokon keresztül is terjed.

 
Partnerhírek
Hamis kriptovaluta appok kerülik meg a Google védelmét

Az ESET szakemberei olyan hamis kriptovaluta alkalmazásokat fedeztek fel, amelyek eddig még nem látott technikával játsszák ki az SMS-alapú kétfaktoros azonosítást (2FA), megkerülve a Google nemrégiben életbelépett korlátozásait.

​A G DATA bőrébe bújna egy kártevő

A G DATA elemzői egy olyan kártevőt fedeztek fel, amely a G DATA ikonjával él vissza, és a német biztonsági megoldásnak igyekszik álcázni magát.

hirdetés
Közösség
1