Kedvelik a villamosokat a zsaroló hackerek

Meghackelték a dublini villamos közlekedés központi rendszerének weboldalát, majd megzsarolták az üzemeltetőt.
 

A Luas a dublini tömegközlekedés egyik központi eleme. A városban üzemelő villamos hálózatok kapcsolódnak hozzá, és napi szinten átlagosan 80 ezer utast szolgál ki. A Luas weboldala azonban az elmúlt napokban egy kibertámadás áldozatává vált, aminek következtében online szolgáltatások is elérhetetlenné váltak. A helyreállítás pedig viszonylag sok időt vett igénybe.
 
A Luas weboldalát január 3-án érte támadás, aminek során az elkövető megváltoztatta a főoldal tartalmát, és zsaroló üzenetet tett közzé:
 
A támadó azt írta, hogy korábban már jelezte, hogy a weboldalon egy súlyos biztonsági rés található, de a bejelentését nem méltatták válaszra. Ezért aztán látványosabb eszközöket vetett be. Egyúttal jelezte, hogy 5 napot ad az üzemetetőnek arra, hogy fizessen 1 Bitcoint, különben nyilvánosságra hozza a Luas ügyfelek adatait, illetve e-maileket küld számukra. Vagyis az elkövető ezzel azt sugallta, hogy nem kizárólag a weboldalt manipulálta, hanem megkaparintotta a felhasználói adatbázist is.
 
A Luas képviselője közölte, hogy valóban kibertámadás történt, és jelezte, hogy a teljes helyreállításhoz több időre lesz szükség. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a támadó valóban hozzáfért-e ügyféladatokhoz. Ha igen, akkor elsősorban neveket, e-mail címeket és telefonszámokat zsebelhetett be - ilyen adatokat kér a Luas a regisztráció során.
 
A Luas egyelőre nem teljesítette a zsaroló követeléseit, és nem fizette ki az 1 Bitcoint.
Vélemények
 
  1. 3

    A Docker Engine egy biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  2. 3

    A Wireshark újabb biztonsági hibajavításokat kapott.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

Összetett kártevők jönnek Androidra

Jelentősen fejlődött a világ legnépszerűbb mobil operációs rendszerének biztonsága. A G DATA szerint ezért ebben az évben összetett, jobban álcázott androidos kártevők megjelenése várható.

hirdetés
Közösség
1