Károkozások internetes reklámokkal

Biztonsági kutatók egy bemutató keretében azt szemléltették, hogy a különféle internetes reklámokkal miként lehet jelentős kiterjedésű hálózatokat felépíteni, és azokat támadásokba bevonni.
 

A Black Hat biztonsági konferencián az internetes hirdetések érdekes szemszögből kerültek a figyelem középpontjába. Azt eddig is pontosan lehetett tudni, hogy az online reklámok kiszolgálására felépített hálózatokat a kiberbűnözés már kiszemelte magának, és mindent elkövet annak érdekében, hogy a saját javára fordítsa azokat. A rendezvényen azonban két kutató e nemkívánatos tevékenységeket más megvilágításba helyezte, és érzékeltette, hogy néhány dolláros befektetéssel egészen komoly botneteket lehet felépíteni. Ezek aztán elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásokban, spamelésben, jelszavak (hash-ek) visszafejtésében vagy akár vírusterjesztésben is szerepet kaphatnak.

A Black Hat konferencián Jeremiah Grossman, a White Hat Security műszaki igazgatója valamint Matt Johansen, a vállalat kutatója mutatta be a közönségnek azt, hogy miként lehet a weboldalakon lévő hirdetési felületeket nemkívánatos célokra felhasználni. A bemutatóhoz regisztráltak egy reklámkiszolgáló hálózatba, és speciálisan összeállított hirdetéseket publikáltak. Első körben egy olyan scriptet terjesztettek, amely a saját szerverüket "pingelte". Ebből pontosabb képet kaptak arról, hogy a hirdetéseik révén hány kliens számítógépet tudnak rávenni egy ilyen egyszerű kommunikációra. Az eredmény: 0,5 dollárért 1000 rendszerhez jutottak el, vagyis 500 dollárból egymillió PC-t könnyedén el lehet érni.

Az előadók szerint a reklámhálózatok többféle módon szolgálhatják a kiberbűnözés céljait. Így például a felhasználásukkal elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadásokat lehet kezdeményezni. A hagyományos DDoS módszerektől eltérően ez esetben nem a nagy adatmennyiség béníthatja meg a célkeresztbe állított rendszert, hanem a több százezer vagy akár több millió kapcsolatfelvétel, amik megfelelő intézkedések hiányában felemészthetik az áldozatul esett szerver erőforrásait.


A támadók dolgát az is megkönnyítheti, hogy a hirdetési hálózatokat üzemeltető cégek törekednek arra, hogy az általuk megjelenített reklámok minél inkább megtalálják a célközönségüket. Vagyis az elkövetők meghatározhatják, hogy a nemkívánatos kódjaikat mely felhasználói csoportokhoz akarják eljuttatni, és milyen földrajzi régiókban kívánják azokat terjeszteni. Ugyanakkor az ilyen típusú webes botnetek másként működnek, mint azok a hálózatok, melyek felépítésében PC-kre telepített trójai programok vesznek részt. Ha ugyanis a kutatók által felvázolt reklámalapú csalásoknak esik áldozatául egy rendszer, akkor károkozásra kizárólag addig van lehetőség, amíg a felhasználó az adott weboldalt vagy böngészőt be nem zárja, illetve amíg látható a kompromittált hirdetés.

Nehéz a védekezés

A Black Hat konferencia előadásán elhangzott, hogy az ilyen jellegű károkozásokkal szembeni fellépés korántsem egyszerű feladat. Ha ugyanis a reklámszolgáltatók letiltják a scriptfuttatási lehetőségeket, akkor az üzleti modelljükön csorba esik. Ha pedig a böngészőfejlesztők vezetnek be korlátozásokat, akkor annak más, hasznos tartalmak láthatják kárát. A kutatók azt is megemlítették, hogy bizonyos esetekben a NoScript és a hasonló kiegészítők sem jelentenek teljes védelmet, ugyanis az általuk vizsgált DDoS-módszerek kizárólag HTML-tartalmakra épülnek.

Az elmúlt években több nagy, internetes szolgáltatást nyújtó vállalat vásárolt fel vagy fektetett be olyan cégekbe, amelyek nevéhez kártékony tartalmak kiszűrését elősegítő technológiák fűződnek. Erre jó példa a Dasient 2012-es, Twitter általi felvásárlása. Ugyanakkor az előadók úgy látják, hogy ettől a problémák korántsem szűntek meg, és a megoldás még várat magára.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség