Izzasztó hibajavítások érkeztek a Microsofttól és az Adobe-tól

​A Microsoft elérhetővé tette az augusztusi hibajavításait, amik révén 120 biztonsági rést foltozott be. Eközben az Adobe fejlesztői sem tétlenkedtek.
 

A Microsoft júniusban 129, míg a múlt hónapban 123 sérülékenységet javított a Windows és a különféle alkalmazásai kapcsán. Ebben a hónapban sem volt nagy lazulás a fejlesztői körében, hiszen ezúttal is 120 biztonsági hibának sikerült búcsút inteni. Ezek közül 17 kritikus veszélyességi besorolást kapott, míg a maradék 103 sérülékenység fontos minősítéssel rendelkezik. 

Az augusztusi hibajavító kedd kapcsán külön kiemelendő, hogy a Microsoft két nulladik napi sebezhetőséget is megszüntetett. Ezek olyan hibák, amelyekre eddig nem volt igazán hatékony gyógymód, de a kihasználásukat a kiberbűnözők már megkezdték. Így e sérülékenységek gyors javítása különösen fontos. Az egyik hiba az Internet Explorer kapcsán került napvilágra, és a scriptek kezelését végző összetevőben található. A rendellenesség speciálisan összeállított weboldalakkal, illetve ActiveX vezérlőkkel válhat kihasználhatóvá. A támadónak mindössze azt kell elérnie, hogy az áldozata letöltsön egy kártékony weblapot, vagy megnyisson egy ártalmas Office dokumentumot. 

A másik nulladik napi sérülékenység a Windows-t érinti. A hiba a futtatható fájlok digitális ellenőrzését végző egyik komponensben található, és védelmi mechanizmusok megkerülésére ad lehetőséget. 

A Microsoft a Windows és az Internet Explorer mellett az alábbiak kapcsán is adott ki fontos biztonsági frissítéseket:
 • Microsoft Edge (EdgeHTML és Chromium)
 • Microsoft ChakraCore
 • Microsoft JET Database Engine
 • Microsoft Scripting Engine
 • Microsoft Office
 • Microsoft Windows Codecs Library
 • Microsoft Dynamics
 • ASP.NET Core
 • .NET Framework
 • SQL Server Management Studio

Frissült a Reader

Az Adobe az augusztusi hibajavító keddet elsősorban a Reader és az Acrobat alkalmazásainak szánta, de a Lightroom is megszabadult egy DLL-kezelési problémától. A PDF-kezelő szoftverek viszont 25 biztonsági réstől váltak meg, amelyek között kritikus veszélyességi besorolással ellátott hibák is találhatók. Az Adobe szerint a sérülékenységek speciálisan összeállított PDF-dokumentumokkal válhatnak kihasználhatóvá, és jogosulatlan távoli kódfuttatásra, a rendszerek kompromittálására, illetve adatlopásra adhatnak módot. 

A frissítések a cégek weboldalairól tölthetők le, vagy az automatikus frissítési funkciók segítségével telepíthetők. A sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
 1. 3

  Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 2. 4

  Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

 3. 1

  A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség