Ismét zsarolóvírus miatt riasztott az FBI

Az FBI immár a második figyelmeztetést adta ki a ProLock nevű zsarolóprogram egyre intenzívebb terjedése miatt.
 

A PwndLocker nevű zsarolóprogram 2019-ben indult hódító útjára azzal a céllal, hogy a megfertőzött rendszereken fájlokat titkosítson, majd megzsarolja a térdre kényszerített számítógépek tulajdonosait. A károkozó lassacskán egyre ismertebbé vált, mivel mind több szervezet informatikai infrastruktúrájába jutott be. Időközben azonban megjelent egy olyan eszköz, amely ingyenesen tudta dekódolni a PwndLocker által letitkosított állományokat. Sajnos az öröm nem tartott sokáig, ugyanis a zsarolóprogram készítői idén márciusban előrukkoltak egy új variánssal, amely már jóval ellenálóbbnak bizonyult a dekódolásokkal szemben. A kártevő ekkor kapta meg a ProLock nevet.
 
Májusban odáig fajult a helyzet, hogy a FBI egy figyelmeztetést adott ki a ProLock kapcsán, és jelezte, hogy a károkozó számos kiemelt célpont esetében tudott problémákat előidézni. Azóta a zsarolóprogram világszerte több országban feltűnt már, és számos szektorba (egészségügy, pénzügy, kormányzat stb.) tette be a lábát.
 
Folytatódik a küzdelem
 
A ProLock továbbra sem lankad, oly annyira nem, hogy négy hónap elteltével az FBI-nak ismét egy riasztást kellett publikálnia a kártevő miatt. Erre azért is szükség volt, mert a zsarolóprogram legújabb variánsa már nem kizárólag fájlok titkosításával okoz károkat, hanem adatszivárogtatással is. Az állományok kódolása előtt megpróbál minél több bizalmas adatot eltulajdonítani, amivel a csalók kezébe olyan információk juthatnak, amikkel tovább zsarolhatják az áldozataikat. A kártevő a lopott adatokat sok esetben nyilvános felhőszolgáltatások segítségével juttatja a terjesztői kezébe. Ebből a szempontból kompatibilis a OneDrive, a Google Drive és a Mega szolgáltatásokkal. A zsarolók által követelt összeg 175-660 ezer dollár között mozog.
 
Néhány tanács
 
Az FBI a ProLock - és természetesen más hasonló károkozók - elleni védekezéshez naprakészen tartott vírusvédelmi eszközöket és rendszeresen végzett biztonsági mentéseket javasol. Emellett kiemelte a kétfaktoros azonosítások fontosságát, a biztonságtudatos internetezést és levelezést, valamint a távoli asztali kapcsolatok szigorú felügyeletét. E tanácsok megfogadásával ugyanis azon támadási felületeket lehet csökkenteni, amelyek a ProLock célkeresztjében vannak.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség