Ismét egy város ellen fordult a Play zsarolóvírus

​A Play zsarolóvírusról kiderült, hogy egy újabb város informatikája esett áldozatául.
 

A tavaly nyáron felbukkant Play zsarolóvírus az elmúlt hónapokban már többször igazolta, hogy egy nagyon komoly kockázatot rejtő kártékony programról van szó, amely nagyobb kiterjedésű informatikai infrastruktúrákban is jelentős károkat képes előidézni. Az áldozatai között szerepel egyebek mellet Antwerpen városának rendszere, vagy a Rackspace, az Arnold Clark és az A10 Networks hálózata is.  
 
A Play mögött álló kiberbanda februárban egy újabb városi hálózat ellen indított támadást, amelyet sajnos nem is sikerült elhárítani. Emiatt a kaliforniai Oakland városa komoly biztonsági incidenssel kellett, hogy megbirkózzon. A február 10-én indult támadás következtében a 911-es segélyhívó, a tűzoltóság és a város pénzügyi rendszerén kívül tulajdonképpen minden megbénult. A kritikus fontosságú rendszereket 4 nap alatt sikerült helyreállítani, de még március 1-jén is voltak olyan szolgáltatások, amelyek nem működtek.
 
A 440 ezer lakosú, a térség egyik fontos pénzügyi központjának tekinthető város elleni támadást végül a Play zsarolóbanda magára vállalta. Egyben jelezte, hogy az incidens során nagymennyiségű adatot szivárogtatott ki, majd másodszor is előállt a követeléseivel. Az elkövetők azt állították, hogy bizalmas és kormányzati dokumentumokhoz, pénzügyi adatokhoz, útlevelekkel kapcsolatos információkhoz, önkormányzati dolgozók személyes adataihoz is hozzáférést szereztek. Majd azzal kezdtek fenyegetőzni, hogy ezeket az adatokat nyilvánosságra hozzák, ha a város nem fizeti ki a követelt összeget, amelynek mértéke nyilvánosan egyelőre nem ismert.
 
A történtek miatt az amerikai hatóságok jelenleg is nyomoznak és vizsgálódnak.
Vélemények
 
  1. 4

    A cURL több biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    Az OpenSSH fejlesztői két biztonsági rendellenességről számoltak be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ChatGPT mint fegyver?

Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől, de azért marad 10 árulkodó jel.

Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok

Az Oroszországhoz köthető APT-csoportok folyamatosan indítják kibertámadásaikat Ukrajna ellen törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával.

hirdetés
Közösség