Ismét berobbanhat az Emotet botnet

Rossz hírek érkeztek az Emotet botnet felől. A rendkívül sok károkozásban szerepet játszó hálózat ugyanis ismét épül.
 

Az Emotet botnetnek szövevényes története van, amely 2014-ig nyúlik vissza. Azóta több átalakuláson ment keresztül mind a mögötte meghúzódó kártékony program, míg az azt üzemeltető kiberbanda. Az évek során elsősorban spamkampányokban jutott szerephez, de eközben hathatósan kivette a részét a QakBot (Qbot), valamint Trickbot trójai programok terjesztéséből. Emellett olyan hírhedt zsarolóvírusok terjesztéséhez járult hozzá, mint amilyen például a Ryuk, a Conti, a ProLock és az Egregor.
 
Ez év elején az Europol vezetésével egy nemzetközi hadijárat indult az Emotet banda ellen, amelynek során sikerült megbénítani a botnet működését. Emellett sikerült lefülelni két személyt, akiket az alvilági infrastruktúra üzemeltetésével gyanúsítottak. Az akciót követően egy ideig viszonylagos csend honolt a botnet körül, azonban ilyen esetekben nem célszerű túl korán bizakodni, mivel már számos esetben fordult elő, hogy a kiberbűnözők szinte a semmiből építették újra a hatóságok által térdre kényszerített hálózataikat. Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy az Emotet is ezek közé tartozik.

 
 
  1. 3

    A NETGEAR egy közepes veszélyességű sérülékenységről számolt be.

  2. 3

    Az IBM QRadar SIEM-hez egy jelentős biztonsági frissítőcsomag vált elérhetővé.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Így kezelhetjük az árnyékinformatika biztonsági kockázatait

A táv- és hibrid munka korszakában egyre égetőbb problémává válik, ha az alkalmazottak nem engedélyezett hardvereket és szoftvereket használnak.

A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét.

hirdetés
Közösség