iPhone-os társkeresőket vettek célba netes csalók

​A Sophos egy nemzetközi, kriptopénzre épülő csalásra hívta fel a figyelmet, amely iPhone felhasználókat céloz olyan társkereső appokon, mint a Bumble vagy a Tinder.
 

"A CryptoRom nevű átverés majdnem minden szakaszában nagymértékben támaszkodik social engineering módszerekre" - kezdte beszámolóját Jagadeesh Chandraiah, a Sophos vezető kutatója. Először a támadók meggyőző, de hamis profilokat tesznek közzé legitim társkereső oldalakon. Miután kapcsolatot létesítettek egy célponttal, javasolják, hogy folytassák a beszélgetést egy üzenetküldő platformon. Ezt követően megpróbálják rávenni az áldozatot, hogy telepítsen egy hamis kriptovaluta appot, majd fektessen be pénzt. Első ránézésre ennek a "befektetésnek" a megtérülése nagyon jónak tűnhet, ám ha az áldozat visszakéri a pénzét vagy megpróbál hozzáférni az összeghez, ezt megtagadják tőle. Ezzel a pénzét elveszíti.
 

"Kutatásaink azt mutatják, hogy a támadók ezzel az átveréssel dollármilliókat keresnek"

- tette hozzá a szakember.
 
Kettős kockázat
 
A Sophos szerint amellett, hogy ellopják a pénzüket, a támadók hozzáférést szereznek az áldozatok iPhone-jaihoz is, amihez az úgynevezett Enterprise Signature-t használják fel. Ezzel a támadók iPhone felhasználók nagyobb csoportjait célozhatják meg a hamis appjaikkal, és szerezhetnek hozzáférést a készülékekhez: személyes adatokat gyűjthetnek, fiókokat hozhatnak létre vagy távolíthatnak el, és káros appokat telepíthetnek, illetve menedzselhetnek.
 
"Hogy ne váljanak az ilyen típusú csalások áldozataivá, az iPhone felhasználóknak csak az Apple App Store-ból kellene alkalmazásokat telepíteniük. Az aranyszabály: ha valami túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az sajnos valószínűleg nem is igaz" - hívta fel a figyelmet a kockázatokra Chandraiah.
Vélemények
 
  1. 4

    A Mozilla az NSS egy súlyos sebezhetőségről adott hírt, ami számos népszerű alkalmazást érinthet.

  2. 3

    A Trend Micro Security esetében egy biztonsági hiba megszüntetésére van szükség.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Így kezelhetjük az árnyékinformatika biztonsági kockázatait

A táv- és hibrid munka korszakában egyre égetőbb problémává válik, ha az alkalmazottak nem engedélyezett hardvereket és szoftvereket használnak.

A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét.

hirdetés
Közösség