Intenzív ostrom alatt vannak a Drupal oldalak

A Drupalra épülő weboldalakat az elmúlt hetekben egyre több támadás éri. Mindez két olyan sérülékenység következménye, amelyekre a gyógymód már áprilisban elérhetővé vált.
 

Az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszert, a Drupalt is folyamatosan össztűz alatt tartják a kiberbűnözők. Teszik ezt azért, mert ha egy könnyen és leginkább automatizáltan kihasználható biztonsági rés üti fel a fejét, akkor azzal egy csapásra rengeteg weboldalt tudnak kompromittálni. Mindezt a fejlesztők rendszeres biztonsági frissítésekkel igyekeznek megállítani, de úgy fest, hogy az oldalak tulajdonosainak, üzemeltetőinek egy jelentős hányada nem vesz tudomást a kockázatokról. Ennél fogva pedig nem kizárólag a saját webhelyüket veszélyeztetik, hanem a látogatóknak is sok kellemetlenséget okozhatnak. 

Márpedig a Drupal most is nagyon fontos frissítésre szorulna, mivel márciusban a fejlesztők tudomására két olyan sérülékenység jutott, amelyek igencsak kiszolgáltatottá tehetik a durpálos weboldalakat. A Drupalgeddon2, valamint a Drupalgeddon3 nevű sebezhetőségek orvoslására alkalmas hibajavításokat a fejlesztők már áprilisban letölthetővé tették, de ezek sok esetben nem kerültek fel a szerverekre. Így aztán a kiberbűnözőknek bőven van muníciójuk a támadásaik lebonyolításához. Az egyszerűbb weblapok mellett vállalati, kormányzati és oktatási webhelyeket sem kímélnek. 

A Malwarebytes kimutatásából látható, hogy a Drupal frissítése meglehetősen nehezen halad. A telepítések megközelítőleg 30 százaléka még mindig a 7.3.x verzió valamelyikével működik, holott a 7.3-as sorozat 2015 augusztusában kapott utoljára frissítést. A Drupal alapú weblapok több mint 30 százalékáról elmondható, hogy viszonylag könnyű prédát jelentenek a támadók számára. 


Forrás: Malwarebytes 

A Drupalgeddon2 és Drupalgeddon3 kapcsán a biztonsági cég szakemberei kimutatták, hogy az esetek 81 százalékában kriptobányász eszközök telepítésére használják fel azokat a kiberbűnözők. Ezzel elérik, hogy a kompromittált weblapok a látogatók számítógépeinek erőforrásaival bányászanak kriptopénzt. Ilyenkor a felhasználó azt tapasztalja, hogy a számítógépe lelassul, mivel minden elérhető processzorerőforrást felemészt a webböngésző. 


Forrás: Malwarebytes 

A mostani támadássorozatban, jóval kisebb arányban ugyan, de feltűntek már olyan károkozások is, amik hamis szoftverfrissítések telepítésére buzdítják a felhasználókat, vagy éppen mondvacsinált technikai támogatással kecsegtetnek. Ez utóbbi esetben emelt díjas telefonszámok tárcsázására sarkallják az áldozataikat. Fontos megjegyezni, hogy a weblapokba beszúrt, nemkívánatos kódok sokszor meglehetősen dinamikusan változnak, és ilyen módon próbálják elkerülni a detektálást.

A Malwarebytes minden Drupal weboldal üzemeltetőt, tulajdonost arra buzdít, hogy mihamarabb frissítsék a weboldalaikat. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1