Ilyen volt 2022 első hibajavító keddje

​A Microsoft és az Adobe is kiadta 2022 első biztonsági frissítéseit. Bőven akad hibajavításokból, köztük kritikus fontosságúakból is.
 

A Microsoft az idei első hibajavító kedden összesen 97 biztonsági hibáról számolt be, amelyekhez elérhetővé is tette a javításokat. A sebezhetőségek közül kilenc kapott kritikus veszélyességi besorolást, míg 88 fontos kategóriába került. A legveszélyesebb sebezhetőségekről elmondható, hogy jogosulatlan távoli kódfuttatást tehetnek lehetővé, és akár teljes mértékben kiszolgáltatottá tehetik az érintett rendszereket. 

A januári hibajavító kedden a Windows kapta a legtöbb javítást, de jutott frissítés többek között az Office-nak, a SharePointnak, az Exchange Servernek és a .Net keretrendszernek is. Fontos megjegyezni, hogy a napvilágra került sérülékenységek közül hat nulladik napi biztonsági hibának számít, vagyis ezek kihasználásához szükséges kódok már elérhetők az interneten. E sebezhetőségek a következők:
 • CVE-2021-22947 - Open Source Curl
 • CVE-2021-36976 - Libarchive
 • CVE-2022-21919 - Windows User Profile Service
 • CVE-2022-21836 - Windows Certificate
 • CVE-2022-21839 - Windows Event Tracing Discretionary Access Control List
 • CVE-2022-21874 - Windows Security Center API

Az Adobe fejlesztői is visszatértek a téli szünetről, és rögtön egy jelentős biztonsági frissítéssel rukkoltak elő. A legtöbb hibát az Adobe Acrobat és Reader alkalmazások kapcsán szüntették meg, összesen huszonhatot. Ezek közül 16 kapott kritikus veszélyességi besorolást. 

A széles körben használt PDF-kezelő szoftverek mellett frissült az Illustrator, a Bridge, az InCopy, valamint az InDesign is. 

A fenti hibajavításokkal, sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
 1. 4

  Az Apple watchOS több biztonsági hibától is megvált az újabb frissítésének köszönhetően.

 2. 3

  Az Apache Tomcathez egy újabb biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
A Log4Shell által leginkább veszélyeztetett országok

Az ESET által közzétett adatokból jól látható, mely országokban hajtották végre a legtöbb Log4j sérülékenységet kihasználó támadási kísérletet.

Középpontba kerül a Zero Trust

A vállalatok 99%-a szerint a Zero Trust bevezetése fontos, ezen belül 75%-uk szerint kritikus vagy nagyon fontos lenne.

hirdetés
Közösség