Ilyen egy hackerverseny a világjárvány idején

​Idén is megtartották a nemzetközi Pwn2Own hackerversenyt, igaz a világjárványra való tekintettel az etikus hackerek a virtuális térben mutathatták meg tudásokat.
 

A tavaszi Pwn2Own hackerversenyt hagyományosan a Kanadában megrendezésre kerülő CanSecWest biztonsági konferencia részeként szokták megtartani. Idén azonban - érthető okok miatt - a hackerverseny szervezői sem akartak kockáztatni. Ezért úgy határoztak, hogy a 2020-as megmérettetést a virtuális térben szervezik meg. A legtöbb hackelést ez nem akadályozta, egyedül az okosautók kapcsán meghirdetett verseny maradt el. (Az eredeti tervek szerint idén is egy Teslát lehetett volna próbára tenni, de ezt a virtuális világban nem lett volna egyszerű megvalósítani.)
 
Az első nap
 
A verseny első napján operációs rendszereket lehetett térdre kényszeríteni. Először a macOS hackelésére került sor, amelyet nem kevesebb mint egy hat sérülékenységet kihasználó támadással, Safarin keresztül sikerült jogosulatlan távoli kódfuttatásra rábírni. A bemutatott exploitokért és támadásért 70 ezer dollár jutalmat kapott a Georgia Tech Systems Software & Security Lab csapata a szervezőktől.
 
Ezután az Ubuntu Desktop következett, amelyben egy bemeneti paraméterellenőrzési hiányosságot sikerült kiaknáznia a RedRocket CTF csapatnak, és így a versenyzők jogosultsági szint emelést tudtak végrehajtani. Ezért az „akcióért” 30 ezer dolláros díj járt.
 
Végül a Windows sem maradt ki a sorból. A Fluoroacetate nevű csapat két - jogosultsági szint emelésre lehetőséget adó - sérülékenységet használt ki, amiért 40-40 ezer dolláros jutalomban részesült.
 
A második nap
 
A Pwn2Own második napján elsősorban a virtualizációs technológiák kerültek össztűz alá. A VMware Workstation ellen egy komoly támadás indult, de végül nem sikerült teljes mértékben véghez vinniük a versenyzőknek az akciójukat. Ellenben a VirtualBox két támadás során is elbukott. Mindkét esetben a vendég operációs rendszeren keresztül sikerült hozzáférést szerezni a hoszt rendszerhez. Ezekért a támadásokért 40 ezer dollár jutalom járt.
 
Végül de nem utolsó sorban az Adobe Reader is térdre kényszerült egy 50 ezer dolláros hackelés következtében. (Ehhez a támadáshoz a Windows kernel egyik hibájára is szükség volt.)
 
Természetesen a versenyzők idén sem oszthatták meg a nyilvánossággal a biztonsági hibák és az exploitok részleteit. Azokat át kellett adniuk a szervezőknek, akik már értesítették az érintett cégeket, fejlesztőket a sebezhetőségekről.
Vélemények
 
  1. 4

    A Palo Alto Networks biztonsági frissítést adott ki a PAN-OS-hez.

  2. 3

    A Mozilla Bleach egy közepes veszélyességű sebezhetőséget rejt.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

Az ország összes iskolájában múlt hétfőn digitális oktatás kezdődött. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek és a tanároknak sok esetben kapkodva, pár óra alatt kell megismerkedniük rengeteg platformmal, letölteni mindeddig ismeretlen programokat, felkészülten állniuk a virtuális világ kihívásai elé.

hirdetés
Közösség
1