Ilyen egy 27 ezer dolláros Instagram hiba

​A Meta 27 ezer dollárt fizetett egy etikus hackernek, amiért az egy igen súlyos sérülékenységre világított rá az Instagram kapcsán.
 

A Facebook már évek óta sikeresen működteti a hibavadász programját, amelynek keretében a biztonsági kutatók különféle sérülékenységeket jelezhetnek a cég egyes szolgáltatásaival kapcsolatban. A szabályoknak megfelelő hibabejelentésekért pedig jutalom jár, olykor nem is kevés. A program indulása óta az etikus hackerek összesen több mint 16 millió dollárt kerestek a program keretein belül. Csak 2022-ben kétmillió dollárt fizetett a Meta a biztonsági kutatóknak a különféle biztonsági rések feltárásáért.
 
A napokban egy olyan sebezhetőségről hullt le a lepel, amelynek felfedezője 27 ezer dollár jutalomban részesült. Gtm Manoz biztonsági kutató még 2022 szeptemberében kezdte vizsgálni az Instagramot, illetve annak azon oldalát (Meta Accounts Center), amelyen a felhasználók a fiókjaikat kezelheti. Ott adhatják meg az e-mail címüket, telefonszámukat, valamint lehetőségük van az Instagram és a Facebook fiókjaik összekapcsolására. Biztonsági szempontból tehát egy meglehetősen érzékeny oldalról van szó.
 
Manoz a vizsgálódása során arra lett figyelmes, hogy amikor a Meta oldalán módosítja az e-mail címét, illetve a telefonszámát, akkor az e-mailben vagy SMS-ben megérkező megerősítő kód megadására szolgáló felület egy súlyos hiányossággal rendelkezik. Az derült ki ugyanis, hogy a megerősítő kód ellenőrzésére szolgáló oldal semmiféle határt nem szab az érvénytelen próbálkozások számának, így adott esetben a hatjegyű kódot bárki végig próbálgathatja. Mindez azt jelenti, hogy a fejlesztők nem foglalkoztak a brute force támadások elleni védelem kialakításával.
 
A sebezhetőségnek leginkább az volt a kockázata, hogy ha egy feketekalapos hacker azt nekilátott kihasználni, akkor az áldozata telefonszámát több kevesebb próbálgatás után hozzá tudta kapcsolni a saját fiókjához, miközben a Meta rendszere - biztonsági okok miatt - a telefonszám jogos tulajdonosának fiókjából eltávolította a számot, illetve ezzel együtt az SMS-es kétfaktoros azonosítást is kikapcsolta. Igaz ugyan, hogy erről a felhasználó e-mailes értesítést kapott, de akkor már a telefonszámával történő visszaélések kezdetüket vehették volna.
 
A Facebook októberben megszüntette a biztonsági rést, és az említett felületet ellátta a megfelelő védelemmel. Egyúttal pedig nagyra értékelte a kutató munkáját, hiszen az odaítélhető legnagyobb összegű jutalmat nyújtotta át Manoz számára.
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség