Így versengenek a feketekalapos hackerek

​A kiberbűnözők gyakorta szerveznek olyan versenyeket, amikből aztán sok trükköt tanulhatnak.
 

A Sophos szerint az alvilági fórumokon régóta vannak versenyek, de az évek során ezek sokat változtak. Az első megmérettetések még kvízekből és különféle játékokból álltak. Manapság azonban már a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy hackelési technikákról készítsenek cikkeket, küldjenek be forráskódokat, valamint "oktató" videókat. A beérkező anyagokat az adott fórum felhasználói áttekinthetik, majd szavazhatnak a győztesre.
 

"Az a tény, hogy a kiberbűnözők megszervezik ezeket a versenyeket, részt vesznek rajtuk, sőt szponzorálják azokat, azt sugallja, hogy létezik egy közösségi cél a taktikáik és technikáik fejlesztésére. Még arra is van bizonyíték, hogy ezek a versenyek egyes prominens kibercsoportok számára toborzási eszközként szolgálnak"

- mondta Christopher Budd, a Sophos fenyegetéskutatási igazgatója.
 
A biztonsági cég szerint fokozott hangsúlyt fektetnek a bűnözők az olyan témákra, mint amilyen például a kriptovaluta, az okosszerződés vagy az NFT. Ezek mellett olyan hackelési kategóriák is voltak már, amik a social engineering technikákat helyezték középpontba.
 
A Sophos X-Ops két versenyt külön is vizsgált: az egyiket egy orosz nyelvű kiberbűnözői fórumon rendezték meg az alvilági szereplők, és összesen 80.000 dolláros nyereményt ajánlottak fel. A másikat pedig az XSS-fórumon tartották, ahol 40.000 dollár volt a főnyeremény.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség