Így védi a telefonját a Google

A Google érdekességeket tett közzé azzal kapcsolatban, hogy a mindennapokban hogyan igyekszik gondoskodni az androidos készülékek biztonságáról.
 

Az Android biztonsága mindig is kritikus témának számít az információbiztonság területén. Kétségtelenül ez képviseli azt a mobil platformot, amely nemcsak a legelterjedtebb a világon, hanem a legfelkapottabb is a kiberbűnözők körében. Így aztán a védekezésben nagyon fontos szerepet kell vállalnia a Google-nek, hogy a felhasználók minél nagyobb eséllyel tudják felvenni a kesztyűt a csalókkal szemben. A vállalat az elmúlt napokban arról számolt be, hogy tavaly milyen módon óvta az androidos okostelefonokat, táblagépeket.
 
Vírusos világ
 
Az Android esetében továbbra is a legnagyobb kockázatot, illetve a legtöbb biztonsági problémát a kártékony alkalmazások jelentik. A Google által potenciálisan ártalmas programokként emlegetett appok kiszűrése folyamatosan zajlik, mind a Play áruházban, mind a készülékeken. A hivatalos alkalmazásáruházból tavaly a vállalat védelmi rendszerei 700 ezer ártalmas szoftvert távolítottak el. (Felmérések szerint a felhasználók kilencszer nagyobb valószínűséggel töltenek le ártalmas appokat a nem hivatalos alkalmazásboltokból, mint a Playből.)
 
Persze a védekezés nem kizárólag a Play áruház infrastruktúrájában történik, hanem magukon a készülékeken is. A Google részéről erre a tavaly májusban bemutatott Play Protect technológia szolgál, amely naponta legalább egyszer átvizsgálja a mobilokon futó alkalmazásokat. Ezeknek az ellenőrzéseknek köszönhetően 2017-ben 39 millió alkalommal sikerült megszabadítani készülékeket nemkívánatos programoktól. Fontos megemlíteni, hogy 2017 októbere óta a Play Protect akkor is teszi a dolgát, ha a mobil éppen offline állapotban van. Ezzel, az elsőre talán kis lépésnek tűnő változással 10 millió kártékony appot sikerült megállítani.


A Google elárulta, hogy a Play Protect mögött többféle védelmi módszer teljesít szolgálatot. Ezek közül a legfontosabbak a gépi tanulás vívmányaira épülnek. A vállalat szerint tavaly a nemkívánatos alkalmazások 60,3 százalékának kiszűrésében segített a mesterséges intelligencia. Idén pedig az az egyik kiemelt cél, hogy ezt az arányt tovább sikerüljön növelni.
 
Sokba kerülnek a sérülékenységek
 
Az Android nem kizárólag a kártékony alkalmazások miatt veszélyeztetett, hanem egyebek mellett az operációs rendszerben, illetve a mobil appokban lévő biztonsági rések miatt is. Ezért a Google már korábban meghirdette az Android Security Rewards Program, majd később a Google Play Security Rewards Program elnevezésű kezdeményezéseit. Az ezek keretében folyó hibavadászatnak köszönhetően még azelőtt értesülhet sebezhetőségekről, mielőtt azoknak a netes alvilágban híre menne. Külső szakemberek bevonásával eddig szép eredményeket ért el, amiből a biztonsági kutatók is profitáltak. A Google tavaly 1,28 millió dollárt fizetett ki a hibavadászoknak androidos sebezhetőségi információkért cserébe. Emellett év közben megemelte a pénzdíjakat. A TrustZone és a Verified Boot sebezhetőségei 50 ezer helyett 200 ezer dollárt érnek, míg a távolról kihasználható kernelhibákért 30 ezer helyett már 150 ezer dollár jár.
 
A Google közleményéből az olvasható ki, hogy a vállalat tisztában van azzal, hogy az elért eredményektől nem bízhatja el magát. "Pozitív elmozdulást látunk az Android biztonságában, de folytatjuk a munkát, hogy tovább erősítsük a védelmet. Soha nem hagyjuk abba a fejlesztést annak érdekében, hogy megfelelő szintű biztonságot nyújthassuk az Android felhasználói számára" - nyilatkozta Dave Kleidermacher, a Google információbiztonságért felelős alelnöke. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Moodle kapcsán egy veszélyes biztonsági résről jelentek meg információk.

  2. 4

    Az XnView több sebezhetőséget is tartalmaz.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1