Így vásároljon biztonságosan a neten

​Az ünnepi rohanásban könnyű megfeledkezni a biztonságos vásárlás legfontosabb ismérveiről. Ezért most összegyűjtöttünk néhány megfontolandó tanácsot.
 

A karácsony közeledtével felpörgött az elektronikus kereskedelem. A legtöbb vásárló folyamatosan szemlézi az akciókat, figyeli a netet, főleg, hogy idén a hagyományos bevásárlásokat a járvány korlátok elé állította. A kedvezmények hajszolása közben azonban adatvédelmi aggályok merülhetnek fel, amit sokan figyelmen kívül hagynak. A Kaspersky legutóbbi felmérése szerint a vásárlók 84 százaléka hajlandó megadni a személyes adatait, például az e-mail címét és a telefonszámát a kereskedőknek, hogy nagyobb árengedményekre tehessenek szert.
 
A felmérésben résztvevőknek mindössze az egynegyede volt tisztában azzal, hogy a karácsonyi vásárlások és a nagy akciók időszakában gyakoribbak az átverések. Ők nem is hajlandóak kockázatot vállalni egy nagy árengedmény reményében. A válaszadók ötöde mondta azt, hogy a biztonsági kockázatok elkerülése érdekében kizárólag ismert helyekről vásárol.
 
A Kaspersky megállapításaiból az is kiderül, hogy a fogyasztóknak csak egy kis hányada van tisztában az online vásárlás kockázataival. A válaszadóknak mindössze az egyharmada gondolta úgy, hogy nem hajlandó illegálisnak kinéző weboldalon vásárolni, és még ennél is kevesebben vélték, hogy tisztában vannak az ismeretlen shopok által ajánlott, később esetleg átverésnek bizonyuló hatalmas árengedmények jelentette veszélyekkel.
 

"Remek akciókat és kedvezményeket kínáló e-mailek landolnak a postafiókunkban, és mindössze néhány kattintás után a termékek már úton is vannak az otthonunk felé anélkül, hogy fel kellene állnunk a kanapéról. Miközben az online kereskedők szezonális akciókat hirdetnek, a csalók a szokásosnál is erősebben készülnek a mit sem sejtő fogyasztók kihasználására. Azt tanácsoljuk a vásárlóknak, hogy legyenek körültekintőek, és figyeljenek nagyon oda arra, hogy milyen adatokat adnak meg egy jó vétel reményében. Ha a vásárlás előtt meggyőződnek az adott ajánlat hitelességéről, akkor nagy mértékben csökkenthetik az esetleges csapdák kockázatát"

- fejtette ki David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója.
 
Tanácsok a biztonságos online vásárláshoz:
 • Csak legális, megbízható webáruházakban vásároljon.
 • Linkre kattintás helyett inkább gépelje be a webcímet a böngésző címsorába.
 • A böngésző címsorában ellenőrizze, hogy a felkeresett webshop titkosított módon kommunikál-e.
 • Fizetéskor különösen vigyázzon az adataira. Érdemes erre a célra fenntartott kártyával fizetni, amely mögött mindig csak annyi pénz van, amennyi éppen szükséges a vásárláshoz.
 • Ha e-mailben vagy SMS-ben kap árengedményt, ellenőrizze, hogy legitim-e a küldő.
 • Mindig tartsa naprakészen a számítógépén és a mobil készülékein lévő alkalmazásokat, valamint védje eszközeit korszerű biztonsági szoftverekkel.
 • Használjon erős, minden helyen eltérő jelszavakat, és lehetőségekhez mérten kétfaktoros azonosítást.
 • Tartsa szem előtt, hogy ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is igaz.
Vélemények
 
 1. 4

  A Python egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

 2. 3

  A Moodle kapcsán öt biztonsági hibára derült fény.

 3. 2

  ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség