Így törték fel a Twittert

A Twitter beszámolt arról, hogy a feketekalapos hackerek miként szereztek hozzáférést nagyvállalatok és hírességek fiókjaihoz.
 

Július közepén a Twittert egy jelentős kibertámadás érte. Ennek során ugyan nem ezerszámra kompromittálódtak felhasználói profilok, mégis igen érzékeny csapás volt a közösségi oldalra nézve. Elsősorban azért, mert jelentős követővel rendelkező fiókok felett sikerült átvenniük az uralmat a támadóknak. Az érintett profilok között voltak egyebek mellett a következők: @Apple, @Uber, @coinbase, @Gemini, @JeffBezos, @BarackObama, @elon_musk, @kanyewest, @JoeBiden, @BillGates, @WarrenBuffett.
 
A támadásnak nyilván hamar híre ment szerte a világban, de a Twitter csak a napokban hozta nyilvánosságra az első jelentését az eset kapcsán. Ebből kiderült, hogy július 15-én a hackerek első körben telefonos adathalászatot indítottak néhány Twitter alkalmazott ellen. E munkavállalók ugyan nem rendelkeztek hozzáféréssel a Twitter belső, felhasználómenedzsment és támogatási rendszereihez, de elég információt sikerült megszerezniük, hogy feltérképezhessék a Twitter belső hálózatát és egyes folyamatait. Egyúttal eljutottak azon személyekhez, akik érzékeny rendszerek kezeléséhez szükséges jogosultságokkal is rendelkeztek. Az ő megtévesztésük után pedig szabaddá vált az út az elkövetők előtt.
 
A nyilvánosságra hozott információk szerint a hackerek összesen 130 fiókhoz fértek hozzá. Ezek közül 45-re tweeteltek ki különféle üzeneteket, miután teljes körűen átvették az irányítást e profilok felett (esetenként a jelszavakat is megváltoztatták). 36 esetben hozzájutottak a privát üzenetváltásokhoz, míg hét profilt teljes egészében lementettek. A Twitter nem zárta ki, hogy a csalók az így megszerzett adatokat értékesíteni is megpróbálták az internetes feketepiacon, de az elsődleges céljuk vélhetően nem ez volt. A kompromittált profilok esetében ugyanis olyan bejegyzéseket tettek közzé, amelyek bitcoinos csalásokra adtak módot. Az eddigi elemzések szerint ezzel rövid idő alatt 120 ezer dollárnyi bitcoinra tettek szert az elkövetők.

 
A vizsgálatok jelenleg is folynak, többek között az FBI bevonásával. Ez idő alatt a Twitter jelentősen csökkentette az érzékeny belső rendszereihez történő hozzáférési lehetőségek számát. Ezért jelezte, hogy a felhasználói megkeresésekre, támogatási kérdésekre a szokásosnál lassabban tud reagálni. Mindezek mellett megerősítette a rendszereinek védelmét annak érdekében, hogy a jövőben a hasonló incidensek elkerülhetők legyenek. Továbbá az alkalmazottai számára adathalászattal kapcsolatos biztonságtudatossági képzéseket indított.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség