Így szivárgott ki 10 millió előfizető adata

​Egy újabb tanulságos kibertámadás történt, amelynek során több millió felhasználó adata szivárgott ki. Az incidens jól rávilágít a kiberbűnözők módszereire.
 

A Optus távközlési vállalat immár hivatalosan is megerősítette, hogy az elmúlt hónapban egy súlyos adatvédelmi incidenst szenvedett el, amelynek során ügyféladatok kerültek illetéktelen kezekbe. Méghozzá nagy mennyiségben, ugyanis a vizsgálatok jelenlegi állása szerint legalább 9,8 millió felhasználó adatához fértek hozzá az elkövetők.
 
A támadás során elsősorban nevek, címek, telefonszámok, születési dátumok szivárogtak ki a vállalattól, de 2,1 millió ügyfél esetében az elkövetők igazolványokkal és jogosítványokkal kapcsolatos adatokat is bezsebeltek.
 
Az Optus a támadás technikai részleteit egyelőre nem kívánta elárulni, de az incidens körülményei már részben ismertek. Miután az elkövetőknek sikerült megkaparintaniuk az értékes adatokat, azt követően egymillió dollárt követeltek a vállalattól. Közölték, hogy ha nem fizeti ki a cég a váltságdíjat, akkor a lopott adatokat nyilvánosságra hozzák, illetve értékesítik azokat az internetes feketepiacon. Az Optus azonban nem fizetett, ezért az adattolvajok néhány nap múlva 10 ezer ügyfél adatát tették letölthetővé az egyik hackerek által látogatott fórumon.
 
Az Optus az incidens detektálását követően azonnal felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, akiknek vélhetőleg sikerült akkora nyomást gyakorolniuk az elkövetőkre, hogy azok elkezdtek visszakozni. Elnézést kértek a vállalattól és az érintett felhasználóktól, majd kijelentették, hogy minden megszerzett adatot törölnek. Azt azonban nem sikerült még ellenőrizni, hogy a csalók valóban megsemmisítették-e a lopott adatokat, de nyilván számolni kell azzal az eshetőséggel, hogy továbbra is a birtokukban van az értékes adatbázis. Ezért az Optus minden érintett ügyfelétől fokozott óvatosságot kért, és jelezte, hogy megnőtt az adathalász támadások kockázata. Ezért a vállalat nevében érkező e-mailes és telefonos megkeresések esetén fokozott körültekintéssel kell eljárniuk az érintetteknek.
Vélemények
 
  1. 4

    A FreeBSD fejlesztők egy veszélyes sebezhetőséget javítottak.

  2. 4

    A Google a Chrome webböngésző kapcsán 28 biztonsági rést foltozott be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Meghackelt mackó, kémkedő baba

Az ESET szakemberei az okosjátékok által jelentett információbiztonsági kockázatokra hívták fel a figyelmet.

A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

hirdetés
Közösség