Így lesz az okostelefonból hirdetőtábla

​A mobil készülékek esetében egyre gyakoribbak a nagyon nehezen eltávolítható vírusok, illetve a bosszantó reklámszoftverek. Ez utóbbiakat sokszor maguk a gyártók telepítik.
 

A mobileszközöket ért támadások elemzését követően a Kaspersky megállapította, hogy a kártékony programok és reklámszoftverek által 2019-ben célba vett felhasználók 14,8 százaléka rendszerpartíciót is érintő fertőzést kellett, hogy elkönyveljen. Emellett az előre telepített, alapértelmezett alkalmazások is sok bosszúságot okoztak, mivel ezek gyakorta a felhasználók számára törölhetetlennek bizonyulnak.
 
A biztonsági kutatók szerint a legmakacsabb fertőzések két módon következhetnek be. A fenyegetés vagy rendszergazdai hozzáférést szerez az eszközön és a rendszerpartícióba telepíti a reklámszoftvert, vagy a reklámokat megjelenítő kód bekerül az eszköz firmware-jébe akár még azelőtt, hogy a készülék a felhasználó kezébe kerülne.
 
A rendszerkönyvtárakban felfedezett fenyegetések között a Kaspersky számos kártékony programot talált, kezdve a felhasználó tudta nélkül alkalmazásokat telepítő és futtató trójai programoktól a kevésbé fenyegető, de attól még épp olyan tolakodó és bosszantó reklámprogramokig.
 
Néhány gyártó nyíltan beismerte, hogy reklámszoftvereket ágyaz be az okostelefonjaiba. Míg néhányan lehetővé teszik ezek letiltását, mások nem így járnak el. Ez utóbbiak azzal indokolják cselekedetüket, hogy ez az üzleti modelljük része, amely lehetővé teszi az eszközük árának csökkentését a végfelhasználó felé. A felhasználónak gyakran nem sok választása van aközött, hogy megveszi a készüléket teljes áron, vagy egy kicsit olcsóbban szerzi be úgy, hogy cserébe a készülék teljes élettartama alatt reklámokat kap.
 

"Elemzésünk kimutatta, hogy a mobileszköz-használókat nemcsak reklámszoftverekkel és más fenyegetésekkel támadják rendszeresen, hanem a készülékük is veszélyben lehet már azelőtt, hogy megvásárolnák. A vásárlók még csak nem is gyanítják, hogy egy zsebben is elférő hirdetőtáblára adnak ki pénzt. Egyes mobileszköz-gyártók úgy maximalizálják a profitjukat, hogy reklámprogramokat telepítenek a készülékeikre. Ez azonban nem egy kedvező trend, sem biztonsági, sem használhatósági szempontból. Azt tanácsolom a felhasználóknak, hogy gondosan vizsgálják meg a megvásárolni kívánt okostelefont, és vegyék figyelembe a kockázatokat, hiszen végső soron legtöbbször egy olcsóbb vagy egy felhasználóbarátabb készülék között kell választani"

- fejtette ki Igor Golovin, a Kaspersky biztonsági kutatója.
Vélemények
 
  1. 4

    A Drupal esetében egy kritikus veszélyességű sebezhetőség megszüntetésére van szükség.

  2. 4

    A Google Chrome több mint két tucat sebezhetőségtől vált meg.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség