Így hasalt el a LastPass védelme

​A LastPass újabb részleteket árult el a tavaly bekövetkező biztonsági incidensével kapcsolatban. Érdekes fejleményekre derült fény.
 

A LastPass rendszerét tavaly két olyan jelentős biztonsági incidens érte, amelyeket nem sikerült időben elhárítani. Már az első során is nagyon értékes információk (forráskódok, belső dokumentumok stb.) szivárogtak ki a vállalattól. A második támadás - mint most kiderült - részben az elsőre épült, vagyis azon információkra, amelyek még akkor kerültek illetéktelen kezekbe.
 
A vállalat legfrissebb beszámolója szerint az elkövetők tulajdonképpen 2022. augusztus 12. és 2022. október 26. között teljesen észrevétlenül tudtak ténykedni, vagyis ebben az időszakban a cég egyik támadásdetektálásra szolgáló rendszere sem jelzett. A hackerek nemkívánatos tevékenységét végül az Amazon AWS GuardDuty szolgáltatás egyik riasztása buktatta le, és ennek nyomán derült fény arra, hogy valami nagyon nincs rendben.
 
Persze azonnal felmerül a kérdés, hogy a LastPass-nál alkalmazott, egyébként igencsak kifinomult védelmi vonalakon miként sikerült áthatolniuk a támadóknak, és legalább ennyire érdekes kérdés, hogy miként tudtak észrevétlenül adatokat lopkodni több mint két hónapon keresztül. Erre a válasz elsősorban az, hogy megszemélyesítéses módszert alkalmaztak, és minden műveletet egy kiemelt jogosultságokkal rendelkező felhasználó nevében hajtottak végre.
 
A támadásuk egy célzott akcióval indult, amely az egyik senior DevOps mérnök otthoni számítógépe ellen irányult. Ez a mérnök azon négy szakember egyike volt, akik teljes hozzáféréssel rendelkeztek a cég Amazon S3 bucketjeinek jelentős részéhez. Az elkövetők a kiszemelt otthoni számítógépre - egyebek mellett egy szoftveres sebezhetőség kihasználásával - egy billentyűleütések naplózására szolgáló programot telepítettek, amivel kipuhatolták a mérnök jelszavát, majd a többfaktoros hitelesítést is sikerült kijátszaniuk. Ezzel pedig tulajdonképpen korlátlan hozzáférést szereztek megannyi értékes állományhoz és adathoz.
 
A LastPass vizsgálata szerint egyebek mellett az alábbiakat érték el a feketekalapos hackerek:
 • AWS S3-mal tárolt és kezelt, éles környezetről készült biztonsági mentések
 • Adatbázismentések
 • MFA (Multifactor Authentication) seedek, API-khoz tartozó titkos kulcsok, MFA-hoz beállított telefonszámok.
 
A LastPass már leszűrte a tanulságokat a történtekből, és számos újabb védelmi intézkedést hozott. Ezek közé tartozik többek között a hitelesítő adatok, kulcsok és tokenek gyakori cseréje, a kibővített naplózás és riasztáskezelés, a tanúsítványok szigorú visszavonáskezelése, valamint a biztonsági házirendek további szigorítása is.
Vélemények
 
 1. 4

  A cURL több biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 2. 3

  Az OpenSSH fejlesztői két biztonsági rendellenességről számoltak be.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ChatGPT mint fegyver?

Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől, de azért marad 10 árulkodó jel.

Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok

Az Oroszországhoz köthető APT-csoportok folyamatosan indítják kibertámadásaikat Ukrajna ellen törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával.

hirdetés
Közösség