Így gyilkolja a kártékony alkalmazásokat az Apple

​Az Apple ezerszámra távolítja el az App Store-ból a kártékony, illetve a különféle szabályoknak nem megfelelő alkalmazásokat. Nagy a szigor.
 

Mind a Google, mind az Apple komoly erőforrásokat áldoz arra, hogy az alkalmazásboltjaikba ne engedjék megjelenni az oda nem illő szoftvereket. A küzdelem egy igazi macska-egér harc a cégek, valamint a csalók között, és egyelőre nem látszik a fény az alagút végén. Noha elsősorban arról szoktak szólni a hírek, hogy a Google Play áruházba ártalmas alkalmazások kerülnek, azért az Apple App Store esetében sem olyan egyszerű a helyzet, mint azt elsőre gondolnánk. Legalábbis ez derül ki a vállalat által közzétett adatokból.
 
Az Apple alkalmazások ellenőrzésével foglalkozó csapata, az App Review Team 2020-ban megközelítőleg 200 ezer olyan alkalmazás publikálását akadályozta meg, amelyek rejtett funkciókat tartalmaztak, és spamelésre, illetve a felhasználók megtévesztésére voltak alkalmasak. Emellett 95 ezer appot törölt az App Store-ból, főleg azért, mert a fejlesztők a már jóváhagyott szoftvereik funkcionalitásában jelentős, az eredeti céloktól nagyon eltérő változásokat eszközöltek. Gyakori volt, hogy egy-egy teljesen legális app egyszer csak szerencsejátékra módot adó programmá változott, vagy éppen kábítószerrel, illetve pornográfiával kapcsolatos tartalmakkal, funkciókkal egészült ki egy-egy frissítést követően.
 
Az elmúlt évben az App Review csapata 215 ezer alkalmazás esetében nem tette lehetővé az App Store-ban való megjelenést azért, mert e szoftverek több adatot gyűjtöttek a felhasználókról, mint amit a szabályok lehetővé tesznek, vagy azért, mert a begyűjtött adatokat nem megfelelően kezelték.
 
Az Apple nem kizárólag az alkalmazásokat ellenőrzi, hanem az azokhoz tartozó egyéb tartalmakat is. 2020-ban 250 millió gyanús felhasználói értékelést és véleményt törölt, valamint 470 ezer fejlesztői fiókot függesztett fel szabályok megsértése miatt. 250 ezer fejlesztői fiók létrehozását pedig már alapból elutasította csalási kísérletekre hivatkozva.

Pénzre megy
 
Az Apple készülékeken futtatható alkalmazások egyre nagyobb hányada tesz lehetővé online fizetést például az Apple Pay és a StoreKit révén. (Jelenleg körülbelül 900 ezer app biztosít online fizetési lehetőséget.) Ezért a vállalat a pénzügyi tranzakciókat is egyre alaposabban ellenőrzi. A cég közlése szerint tavaly 1,5 milliárd dollár értékű tranzakciót blokkolt csalási kísérletek miatt. Emellett hárommillió olyan lopott bankkártyát is lefülelt, amelyekkel visszaéléseket próbáltak elkövetni.
 
Az Apple jelezte, hogy továbbra is folytatja a szigorú ellenőrzéseket annak érdekében, hogy az App Store a lehető legbiztonságosabban legyen használható.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google ismét veszélyes biztonsági réseket foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 3

    Az Apple egy hibajavítást tett elérhetővé az iMovie alkalmazáshoz.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
A stalkerware alkalmazások veszélyei

​A stalkerware alkalmazások veszélynek teszik ki a megfigyelt áldozatokat, de az utánuk kémkedőket is.

Több lábon álló szakember lett az "Év információbiztonsági újságírója"

2021. május 31, Budapest – A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alapította meg az "Év információbiztonsági újságírója" címet, melyet minden évben nyílt pályázati felhívás keretében hirdet meg.

hirdetés
Közösség