Így gyilkolja a kártékony alkalmazásokat az Apple

​Az Apple ezerszámra távolítja el az App Store-ból a kártékony, illetve a különféle szabályoknak nem megfelelő alkalmazásokat. Nagy a szigor.
 

Mind a Google, mind az Apple komoly erőforrásokat áldoz arra, hogy az alkalmazásboltjaikba ne engedjék megjelenni az oda nem illő szoftvereket. A küzdelem egy igazi macska-egér harc a cégek, valamint a csalók között, és egyelőre nem látszik a fény az alagút végén. Noha elsősorban arról szoktak szólni a hírek, hogy a Google Play áruházba ártalmas alkalmazások kerülnek, azért az Apple App Store esetében sem olyan egyszerű a helyzet, mint azt elsőre gondolnánk. Legalábbis ez derül ki a vállalat által közzétett adatokból.
 
Az Apple alkalmazások ellenőrzésével foglalkozó csapata, az App Review Team 2020-ban megközelítőleg 200 ezer olyan alkalmazás publikálását akadályozta meg, amelyek rejtett funkciókat tartalmaztak, és spamelésre, illetve a felhasználók megtévesztésére voltak alkalmasak. Emellett 95 ezer appot törölt az App Store-ból, főleg azért, mert a fejlesztők a már jóváhagyott szoftvereik funkcionalitásában jelentős, az eredeti céloktól nagyon eltérő változásokat eszközöltek. Gyakori volt, hogy egy-egy teljesen legális app egyszer csak szerencsejátékra módot adó programmá változott, vagy éppen kábítószerrel, illetve pornográfiával kapcsolatos tartalmakkal, funkciókkal egészült ki egy-egy frissítést követően.
 
Az elmúlt évben az App Review csapata 215 ezer alkalmazás esetében nem tette lehetővé az App Store-ban való megjelenést azért, mert e szoftverek több adatot gyűjtöttek a felhasználókról, mint amit a szabályok lehetővé tesznek, vagy azért, mert a begyűjtött adatokat nem megfelelően kezelték.
 
Az Apple nem kizárólag az alkalmazásokat ellenőrzi, hanem az azokhoz tartozó egyéb tartalmakat is. 2020-ban 250 millió gyanús felhasználói értékelést és véleményt törölt, valamint 470 ezer fejlesztői fiókot függesztett fel szabályok megsértése miatt. 250 ezer fejlesztői fiók létrehozását pedig már alapból elutasította csalási kísérletekre hivatkozva.

Pénzre megy
 
Az Apple készülékeken futtatható alkalmazások egyre nagyobb hányada tesz lehetővé online fizetést például az Apple Pay és a StoreKit révén. (Jelenleg körülbelül 900 ezer app biztosít online fizetési lehetőséget.) Ezért a vállalat a pénzügyi tranzakciókat is egyre alaposabban ellenőrzi. A cég közlése szerint tavaly 1,5 milliárd dollár értékű tranzakciót blokkolt csalási kísérletek miatt. Emellett hárommillió olyan lopott bankkártyát is lefülelt, amelyekkel visszaéléseket próbáltak elkövetni.
 
Az Apple jelezte, hogy továbbra is folytatja a szigorú ellenőrzéseket annak érdekében, hogy az App Store a lehető legbiztonságosabban legyen használható.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség