Így fokozza a bizalmatlanság a biztonságot

A biztonság fenntartásához és az adatok védelméhez elengedhetetlen a korszerű és szigorú hozzáféréskezelés megvalósítása.
 

Rég elmúltak már azok az idők, amikor elégségesnek bizonyult a hagyományos tűzfalakra és víruskeresőkre felépített védelem. Ezzel a megközelítéssel ugyanis a szervezetek védtelenek maradnak a belső támadásokkal szemben, és a külső támadók is szabadon mozoghatnak azokban a hálózatokban, amelyeket feltörtek.

Napjainkra a határok elmosódtak, így a cégek adatai és alkalmazásai vegyesen találhatók meg a saját adatközpontjaikban és a felhőben. A munkavállalóknak pedig bármikor és bárhonnan el kell érniük az információkat ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni akár otthonról is. A távoli elérés azonban biztonsági kockázatokat is felvet.

A bizalmatlanság és a biztonság

A Micro Focus szakértői szerint a "nulla bizalom" típusú megközelítést érdemes használni azoknál a vállalatoknál, amelyeknél különösen fontos a biztonság. A lehető leghatékonyabb védekezés az, ha abból indulnak ki, hogy mindenki árthat, aki hozzáfér a vállalati rendszerekhez. Ezért minden esetben szigorú azonosítási folyamatot kell alkalmazni minden olyan felhasználó és eszköz esetében, amely eléréssel rendelkezik a céges IT-erőforrásokhoz. Továbbá gondoskodni kell arról, hogy mindenki csak azokhoz az adatokhoz és erőforrásokhoz férjen hozzá, amelyekre valóban szüksége van a mindennapi munkájához.  

Technológiai segítség

A jogosultságok kiosztása, felügyelete, nyomon követése összetett feladat, és fejlett azonosság- és hozzáféréskezelő (Identity and Access Management - IAM) megoldások alkalmazását igényli különösen nagyobb szervezetek esetében. 

Egymással jól integrált szoftverek révén a szervezetek egyszerűen létrehozhatják, módosíthatják vagy törölhetik a személyazonosságokat, és felügyelhetik a biztonságot. Így pontosan átláthatják, hogy melyik alkalmazott mihez rendelkezik hozzáféréssel, és egyszerűen változtathatnak a jogosultságokon, ha éppen arra van szükség.

Ezekkel a megoldásokkal az üzleti felhasználók és vezetők egyszerűen bevonhatók a hozzáférésekkel kapcsolatos döntési és irányítási folyamatokba. Így ők is pontosan átláthatják a fontos, biztonságot érintő információkat. Ezáltal megalapozottabb döntéseket hozhatnak, amikor a "nulla bizalom" modellt alkalmazzák.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség