Így fokozza a bizalmatlanság a biztonságot

A biztonság fenntartásához és az adatok védelméhez elengedhetetlen a korszerű és szigorú hozzáféréskezelés megvalósítása.
 

Rég elmúltak már azok az idők, amikor elégségesnek bizonyult a hagyományos tűzfalakra és víruskeresőkre felépített védelem. Ezzel a megközelítéssel ugyanis a szervezetek védtelenek maradnak a belső támadásokkal szemben, és a külső támadók is szabadon mozoghatnak azokban a hálózatokban, amelyeket feltörtek.

Napjainkra a határok elmosódtak, így a cégek adatai és alkalmazásai vegyesen találhatók meg a saját adatközpontjaikban és a felhőben. A munkavállalóknak pedig bármikor és bárhonnan el kell érniük az információkat ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni akár otthonról is. A távoli elérés azonban biztonsági kockázatokat is felvet.

A bizalmatlanság és a biztonság

A Micro Focus szakértői szerint a "nulla bizalom" típusú megközelítést érdemes használni azoknál a vállalatoknál, amelyeknél különösen fontos a biztonság. A lehető leghatékonyabb védekezés az, ha abból indulnak ki, hogy mindenki árthat, aki hozzáfér a vállalati rendszerekhez. Ezért minden esetben szigorú azonosítási folyamatot kell alkalmazni minden olyan felhasználó és eszköz esetében, amely eléréssel rendelkezik a céges IT-erőforrásokhoz. Továbbá gondoskodni kell arról, hogy mindenki csak azokhoz az adatokhoz és erőforrásokhoz férjen hozzá, amelyekre valóban szüksége van a mindennapi munkájához.  

Technológiai segítség

A jogosultságok kiosztása, felügyelete, nyomon követése összetett feladat, és fejlett azonosság- és hozzáféréskezelő (Identity and Access Management - IAM) megoldások alkalmazását igényli különösen nagyobb szervezetek esetében. 

Egymással jól integrált szoftverek révén a szervezetek egyszerűen létrehozhatják, módosíthatják vagy törölhetik a személyazonosságokat, és felügyelhetik a biztonságot. Így pontosan átláthatják, hogy melyik alkalmazott mihez rendelkezik hozzáféréssel, és egyszerűen változtathatnak a jogosultságokon, ha éppen arra van szükség.

Ezekkel a megoldásokkal az üzleti felhasználók és vezetők egyszerűen bevonhatók a hozzáférésekkel kapcsolatos döntési és irányítási folyamatokba. Így ők is pontosan átláthatják a fontos, biztonságot érintő információkat. Ezáltal megalapozottabb döntéseket hozhatnak, amikor a "nulla bizalom" modellt alkalmazzák.
Vélemények
 
  1. 3

    A PuTTY alkalmazás egy biztonsági hibától vált meg.

  2. 3

    A Samba közepes veszélyességű sérülékenységek miatt kapott frissítést.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség