Így fognak segíteni Önnek is az etikus hackerek

​A brit kiberbiztonsági központ egy olyan útmutatót adott ki, amely a sérülékenységek bejelentését és kezelését hivatott megkönnyíteni a cégek számára.
 

A brit National Cyber Security Centre (NCSC) szakemberei úgy látják, hogy napjainkban komoly jelentősége van annak, hogy a vállalatok, intézmények megfelelően kezeljék a külső szakértőktől beérkező biztonsági hibabejelentéseket. Nem véletlen, hogy a legnagyobb cégek sorra jelentik be, hogy hibavadász programokat indítanak, amelyek keretében jutalmazzák a sérülékenységek feltáróit. Ezek a programok általában igencsak sikeresek, és mind nagyobb népszerűségre tesznek szert mind a szervezetek, mind az etikus hackerek körében. A segítségükkel ugyanis gyorsabban és nagyobb megbízhatósággal tárhatók fel a különféle biztonsági rések.
 
Az NCSC szerint a sebezhetőségekkel kapcsolatos bejelentéseket nem kizárólag azon vállalatoknak célszerű hatékonyan kezelniük, amelyek hibavadászatot hirdettek, hanem tulajdonképpen mindegyik szervezetnek. Ennek köszönhetően ugyanis gyorsabban lehet reagálni a veszélyforrásokra, és jó esetben még azelőtt foltozhatók a biztonsági rések, mielőtt azokat feketekalapos hackerek is felfedeznék. Ugyanakkor korántsem mindegy, hogy egy szervezet a külsős szakemberek jóindulatú bejelentéseit miként kezeli, és mennyire veszi azokat komolyan. Az NCSC szerint, ha a megfelelő hozzáállás megvan, akkor az egyben azt is tükrözi, hogy az adott vállalat mennyire foglalkozik mély szinten a kiberbiztonsággal. Ehhez azonban átlátható folyamatok is kellenek.
 
Az NCSC által kiadott dokumentum célja, hogy iránymutatást adjon a külső sebezhetőségi jelentések kezelésével kapcsolatban. Alapvetően három területre bontja le a folyamatot. Először a kommunikáció fontosságát hangoztatja, leginkább azt, hogy a bejelentéseket komolyan kell venni, és ennek megfelelően minél gyorsabban fel kell venni a kapcsolatot a hibabejelentővel. Második lépésként a házirendek, szabályok kialakítását említi, amelynek során meg kell határozni, hogy milyen elvárások mentén lehet feltárni biztonsági réseket és tájékoztatást adni a különféle sebezhetőségekről. Tisztázni kell, hogy mit kell tartalmaznia egy sebezhetőségi jelentésnek, és mire számíthat a hibavadász miután megadta a kért tájékoztatást.
 
Az NSCS harmadik lépésként a Security.txt (/.well-known mappa) szerepét emelte ki, amelynek révén a hibafeltárást végző szakemberek tájékoztatása válik könnyebbé.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség