Így béníthatók meg weboldalak faxolással

A biztonsági cégek weboldalai ellen indított hackerakciók továbbra sem hagynak alább. Legutóbb egy hamis fax okozott fennakadást.
 

A múlt héten számoltunk be arról, hogy a KDMS hackercsoport egy internetszolgáltató célkeresztbe állításával, közvetett módon komoly fennakadásokat okozott egyes cégek weboldalainak működésében. A támadók (hamis jelszótörlési kérelmekkel) hozzáfértek a szolgáltató menedzsment felületéhez, majd azon keresztül módosították a DNS-bejegyzéseket. Ezáltal pedig olyan cégek, illetve szolgáltatások webes forgalmát sikerült átirányítaniuk a saját weblapjukra, mint például az Avira, az AVG, a WhatsApp, az Alexa és a Redtube.

A KDMS ennyivel azonban nem elégedett meg, és újabb célpontok után nézett. Ezúttal a Rapid7 cég került a látókörébe, amely elsősorban a biztonsági szakemberek, etikus hackerek által használt, sérülékenységvizsgálatokra alkalmas Metasploit keretrendszeréről ismert. A KDMS ezúttal nem jelszótörléssel próbálkozott, hanem egy sokkal egyszerűbb trükköt vetett be. Küldött egy hamis faxot a Rapid7 DNS-szolgáltatójához, amit az be is fogadott, majd a rapid7.com és a metasploit.com bejegyzésekhez tartozó IP-címet átírta a faxban szereplőre. Kis idő elteltével a Rapid7 látogatói már a KDMS weboldalán találhatták magukat.


HD Moore, a Rapid7 ismert műszaki igazgatója szerint az eset pénteken történt, és megközelítőleg egy órás fennakadást okozott a két érintett weboldal rendeltetésszerű működésében. "Aláírással látjuk el a bináris állományainkat, publikáljuk az ellenőrző kódokat (checksum-okat), és authentikációval védjük a frissítéseket, így nem történt tragédia, de mindez akkor is bosszantó" - nyilatkozta a szakember, aki ezzel arra célzott, hogy a támadás következtében a rendszerük, a biztonsági frissítések, stb. manipulációjára nem került sor.

"Amikor egy biztonsági cég oldalát eltérítik, akkor az jól mutatja, hogy a DNS mennyire törékeny, és egy DNS-szolgáltató milyen könnyedén válhat problémák forrásává" - tette hozzá Robert Hansen, a WhiteHat Security szakértője. Szerinte ezek az esetek sokkal rosszabbul is elsülhettek volna.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Exim kapcsán egy közepes veszélyességű hibára derült fény.

  2. 3

    A TP-Link TL-WR940N típusú routerekben két biztonsági hiba javítására nyílt lehetőség.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

​Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

Az iskolákból kerül ki a jövő generációja, akik többségében digitálisan kevésbé képzettek, tapasztaltak, ezért könnyebb célpontok.

hirdetés
Közösség