Hullanak az appok, gazdagodnak a hackerek

A Google 55 százalékkal több kártékony app megjelenését blokkolta a Play áruházban, mint egy évvel korábban. Azonban még ez sem volt elég.
 

A Google folyamatosan küzd az ártalmas, illetve a Play áruház szabályait megsértő alkalmazások ellen. Teszi mindezt automatizált védelmi technológiákkal, valamint emberi erőforrássokra épülő ellenőrzésekkel. A vállalat az elmúlt évben mindkét fronton erősített, aminek eredményeként 55 százalékkal több problémás app letölthetővé válását sikerült megelőznie, mint 2017-ben.
 
"Folytatjuk a Play Store szabályainak szigorítását a káros alkalmazások számának csökkentése érdekében. Eközben további beruházásokat végzünk az automatizált védelem és a humán felülvizsgálatok terén, mivel ezek kritikus fontosságúak a nemkívánatos appok felismeréséhez" - nyilatkozta Andrew Ahn, a Google Play termékmenedzsere. Elmondása szerint, ha valaki nem a hivatalos Play áruházból szerzi be a szoftvereket, akkor nyolcszor nagyobb valószínűséggel fertőződhet meg a készüléke.
 
Ahn ugyan nem közölte, hogy pontosan mennyi appot kellett blokkolniuk tavaly, de annyi ismert, hogy 2017-ben ez a szám meghaladta a 700 ezret. Ha ehhez hozzávesszük az 55 százalékos növekményt, akkor bizony azt láthatjuk, hogy a kiberbűnözés továbbra is intenzíven foglalkozik az Androidos készülékek ostromlásával.
 
Noha sok százezer letiltott szoftverről beszélünk, azért arról sem szabad megfeledkezni, hogy még így is rendszeresen jelennek meg olyan hírek, amelyek kártékony alkalmazások Play Store-ban történő feltűnésével kapcsolatosak, és olykor készülékek ezerszámra történő megfertőzését idézik elő. Ezzel persze a Google is pontosan tisztában van, ezért nem is rejti véka alá azt, hogy a küzdelem 2019-ben sem lesz könnyű. Az egyre ígéretesebb és hatékonyabb, mesterséges intelligenciára, gépi tanulásra épülő technológiák további megerősítése mellett középpontba kerülnek a felhasználói adatok védelmét szolgáló, eddigieknél szigorúbb intézkedések is, valamint a fejlesztők alaposabb ellenőrzése.
 
Pörög a hibavadászat
 
Miközben a Play Áruház megóvása az egyik legfontosabb teendők közé tartozik a Google-nél, aközben a sérülékenységekből eredő kockázatok mérséklése sem szorul háttérbe. Ezt jól mutatja, hogy a Google tavaly összesen 3,4 millió dollár jutalmat osztott ki azon fehérkalapos hackerek között, akik biztonsági réseket tártak fel a rendszereiben, szolgáltatásaiban, szoftvereiben, és mindezt etikus módon tették. (2017-ben ez az összeg 2,9 millió dollár volt.) Összességében 1317 szakember részesült díjazásban. A hibavadászat iránti érdeklődést az is jól szemlélteti, hogy a vállalat 78 országból kapott értékelhető hibabejelentéseket. A legnagyobb összegű díj 181 ezer dollár volt.
Vélemények
 
  1. 3

    A CoreFTP FTP és SFTP Server egy közepes veszélyességű sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Drupal fejlesztői egy biztonsági hibajavítást adtak ki.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1