Hullanak az appok, gazdagodnak a hackerek

A Google 55 százalékkal több kártékony app megjelenését blokkolta a Play áruházban, mint egy évvel korábban. Azonban még ez sem volt elég.
 

A Google folyamatosan küzd az ártalmas, illetve a Play áruház szabályait megsértő alkalmazások ellen. Teszi mindezt automatizált védelmi technológiákkal, valamint emberi erőforrássokra épülő ellenőrzésekkel. A vállalat az elmúlt évben mindkét fronton erősített, aminek eredményeként 55 százalékkal több problémás app letölthetővé válását sikerült megelőznie, mint 2017-ben.
 
"Folytatjuk a Play Store szabályainak szigorítását a káros alkalmazások számának csökkentése érdekében. Eközben további beruházásokat végzünk az automatizált védelem és a humán felülvizsgálatok terén, mivel ezek kritikus fontosságúak a nemkívánatos appok felismeréséhez" - nyilatkozta Andrew Ahn, a Google Play termékmenedzsere. Elmondása szerint, ha valaki nem a hivatalos Play áruházból szerzi be a szoftvereket, akkor nyolcszor nagyobb valószínűséggel fertőződhet meg a készüléke.
 
Ahn ugyan nem közölte, hogy pontosan mennyi appot kellett blokkolniuk tavaly, de annyi ismert, hogy 2017-ben ez a szám meghaladta a 700 ezret. Ha ehhez hozzávesszük az 55 százalékos növekményt, akkor bizony azt láthatjuk, hogy a kiberbűnözés továbbra is intenzíven foglalkozik az Androidos készülékek ostromlásával.
 
Noha sok százezer letiltott szoftverről beszélünk, azért arról sem szabad megfeledkezni, hogy még így is rendszeresen jelennek meg olyan hírek, amelyek kártékony alkalmazások Play Store-ban történő feltűnésével kapcsolatosak, és olykor készülékek ezerszámra történő megfertőzését idézik elő. Ezzel persze a Google is pontosan tisztában van, ezért nem is rejti véka alá azt, hogy a küzdelem 2019-ben sem lesz könnyű. Az egyre ígéretesebb és hatékonyabb, mesterséges intelligenciára, gépi tanulásra épülő technológiák további megerősítése mellett középpontba kerülnek a felhasználói adatok védelmét szolgáló, eddigieknél szigorúbb intézkedések is, valamint a fejlesztők alaposabb ellenőrzése.
 
Pörög a hibavadászat
 
Miközben a Play Áruház megóvása az egyik legfontosabb teendők közé tartozik a Google-nél, aközben a sérülékenységekből eredő kockázatok mérséklése sem szorul háttérbe. Ezt jól mutatja, hogy a Google tavaly összesen 3,4 millió dollár jutalmat osztott ki azon fehérkalapos hackerek között, akik biztonsági réseket tártak fel a rendszereiben, szolgáltatásaiban, szoftvereiben, és mindezt etikus módon tették. (2017-ben ez az összeg 2,9 millió dollár volt.) Összességében 1317 szakember részesült díjazásban. A hibavadászat iránti érdeklődést az is jól szemlélteti, hogy a vállalat 78 országból kapott értékelhető hibabejelentéseket. A legnagyobb összegű díj 181 ezer dollár volt.
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1