Horogra akadt a TrickBot trójai fejlesztője?

​Észak-Koreában letartóztattak egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a hírhedt TrickBot trójai kifejlesztésében.
 

A hatóságok már régebb óta próbálták elkapni azt az orosz származású férfit, akiről azt gyanították, hogy szerepet vállalt a világszerte jelentős károkat okozó TrickBot trójai kifejlesztésében. A programozót akkor sikerült elkapni, amikor éppen megpróbálta elhagyni Észak-Koreát. A helyi hatóságok egyelőre csak annyit közöltek, hogy a férfi letartóztatására USA-ból származó információk alapján került sor. Az USA azóta egy kiadatási kérelmet is benyújtott már. 

A fejlesztő azt állította, hogy amikor 2016-ban Oroszországban élt és dolgozott, akkor nem volt tisztában azzal, hogy valójában egy kiberbanda számára fejleszt, és nem vett részt ártalmasnak minősülő kódok kialakításában. Az ügyvédje pedig foggal körömmel igyekszik megakadályozni azt, hogy a férfit kiadják az amerikai hatóságoknak. 

A TrickBot banda elleni hajtóvadászat nem véletlen, ugyanis ez a csoport az elmúlt években nagyon komoly károkat okozott. Sokszor igencsak kifinomult támadásokat indított különféle cégek, szervezetek ellen, amelyek során jogosulatlanul fért hozzá hálózati erőforrásokhoz, és lopott adatokat vagy terjesztett egyéb kártékony programokat. A hatóságok szerint szerepe lehetett a BazaLoader, a BazaBackdoor, a PowerTrick és az Anchor vírusok terjesztésében, valamint szorosan együttműködött a Ryuk, illetve a Conti zsarolóprogramokat fejlesztő kiberbűnözőkkel. 

A TrickBot banda ellen az amerikai hatóságok a Microsofttal együttműködve tavaly októberben egy jelentős akciót indítottak, aminek következtében a TrickBot mögött lévő infrastruktúra megbénult. Sajnos nem sokáig, mivel a csoportnak viszonylag gyorsan sikerült újra szerveznie a hálózatát, és tovább folytatta a nemkívánatos tevékenységét.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal fejlesztői öt biztonsági réstől számoltak be.

  2. 4

    A Microsoft elérhetővé tette a Windows szeptemberi hibajavításait.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség