Home office-ban dolgozók adataira pályáznak a csalók

A távmunka rohamos terjedésével jelentősen elszaporodtak azok a kibertámadások, amelyek munkavállalók hozzáférési adataival igyekeznek visszaélni.
 

A Kaspersky felmérése szerint a kibertámadások során az elkövetők mind gyakrabban próbálnak távoli hozzáférésekhez szükséges azonosító adatokat (felhasználóneveket/jelszavakat) szerezni. Ehhez a legtöbb esetben brute force módszereket vetnek be, és leginkább az RDP-alapú kapcsolatokat támadják. Egészen addig próbálkoznak, amíg rá nem akadnak az érvényes hitelesítő adatokra. Miután ez megtörténik, az elkövetők távoli elérést szereznek a kiszemelt számítógéphez, amelynek segítségével - a hozzáférési szintek és megkötések függvényében - sok mindent megtehetnek. Feltérképezhetik a hálózatot, különféle erőforrásokhoz és rendszerekhez férhetnek hozzá, kártékony kódokat terjeszthetnek, valamint adatokat szivárogtathatnak.


Forrás: Kaspersky
 
Ahogy az a fenti ábrán is látható, a támadások számának növekedése március elején kezdődött, amikor sok ország kényszerült drasztikus intézkedések meghozatalára. Márciusra a brute force támadások száma a vizsgált államokban 236 százalékkal emelkedett a megelőző hónapokhoz képest.
 
Fontos megjegyezni, hogy nem az RDP az egyetlen, amely kitett a kiberfenyegetéseknek. Kockázati tényezőkkel például a VNC-alapú elérések kapcsán is számolni kell, és ezek esetében is körültekintően kell megvalósítani a távoli hozzáféréseket. Akár VPN-kiépítésével, akár más védelmi vonalak alkalmazásával.
 
"Számos vállalatnál szükségszerű volt, hogy nagyon gyorsan áttérjenek a távmunkára anélkül, hogy idő lett volna a megfelelő biztonsági intézkedések bevezetésére. Ezáltal sokkal kitettebbé váltak az ilyen típusú támadásoknak, mivel alkalmazottaiknak otthoni számítógépeikről be kell jelentkezniük a vállalati rendszerbe, ami sok esetben gyengíti a biztonságot" - mondta Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági kutatója.
 
A biztonsági cég szakértői a következő javaslatokat adták a munkavállalók számára:
 • Ügyeljen arra, hogy különböző és erős jelszavakkal férjen hozzá a vállalati erőforrásokhoz!
 • Frissítse a készülékén lévő összes szoftvert!
 • Ha lehetséges, akkor alkalmazzon titkosítást a munkára használt eszközein!
 
Természetesen munkáltatói oldalon is sok a biztonsági teendő a távmunka kapcsán. Ezek közül a leglényegesebbek:
 • VPN-en keresztül engedélyezze az RDP-vel történő csatlakozásokat!
 • Engedélyezze a hálózati szintű hitelesítés (NLA) használatát távoli csatlakozás esetén.
 • Ha lehetséges, akkor tegye lehetővé a többfaktoros hitelesítést!
 • Használjon olyan vállalati biztonsági megoldást, amely alkalmas a hálózati fenyegetések kiszűrésére.
 • Gondoskodjon a megfelelő azonosság- és hozzáféréskezelésről!
 • Alkalmazzon szigorú biztonsági házirendeket, amelyek betartatására is ügyeljen!
Vélemények
 
 1. 3

  A PuTTY alkalmazás egy biztonsági hibától vált meg.

 2. 3

  A Samba közepes veszélyességű sérülékenységek miatt kapott frissítést.

 3. 1

  A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség