Hogyan védjük meg személyes adatainkat?

​Az információk interneten keresztüli megosztásának laza kezelése kockázatokkal jár. De hogyan lehetnek nagyobb biztonságban a személyes adatok?
 

Az információk nem kellően megfontolt internetes megosztása káros következményekkel járhat: ha sok ember számára láthatók a kommentek, fotók vagy egyéb személyes tartalmak, akkor általában kellő figyelmet is kapnak - csak sajnos nem mindig a kívánt figyelmet. Az információk ráadásul elképesztő gyorsasággal terjednek az interneten, és ha egyszer valamit posztoltunk, akkor azt szinte lehetetlen többé eltávolítani.
 
Egy Kaspersky tanulmány szerint az online szolgáltatások használatakor még mindig túlságosan alacsony a biztonságtudatosság szintje: az Y-generáció tagjai naponta átlagosan 7 órát töltenek az interneten, ennek ellenére csak 36 százalékuk van tudatában annak, hogy a biztonsági készségeket is fejleszteni kell. 37 százalékuk pedig úgy gondolja, túl unalmas ahhoz, hogy kiberbűncselekmény áldozatává váljon. Ez viszont hamis biztonságérzetet ad.
 
A biztonsági cég szerint orvosi leleteket 1-30 dollár között, szkennelt útleveleket pedig 6-15 dollárért lehet venni a netes feketepiacon. Az érzékeny információkkal való visszaélés ugyanakkor csak egyike azoknak a veszélyeknek, amelyek a valós életre is kihatással lehetnek. A doxolás, azaz egy személy nyilvános deanonimizálása az interneten, ugyancsak káros következményekkel járhat, hiszen az áldozat rokonaival és barátaival fennálló kapcsolatát, valamint a karrierjét is veszélyezteti. Ilyenkor a támadók szándékosan okoznak kárt a személyes (kínos) információk szelektív közzétételével.
 
Mindezek fényében Vladiszlav Tuskanov, a Kaspersky adatvédelmi szakértője azt javasolja, hogy fejlesszük biztonságtudatosságunkat, és nagy odafigyeléssel kezeljük a személyes adatainkat az interneten.
 
"Az internet egy csodálatos hely, amely korábban soha nem látott lehetőségeket ad nekünk egyéniségünk kifejezéséhez. De ahogy minden máshoz, ehhez is felelősségteljesen kell hozzáállnunk. Az online adatvédelem kezelésekor és az interneten rólunk fellelhető adatok ellenőrzés alatt tartásakor két fő elvet kell követnünk: tudnunk kell, mit tudnak rólunk, és el kell távolítanunk mindent, amit csak tudunk. Manapság már számos eszköz áll a felhasználók rendelkezésére ahhoz, hogy visszaszerezzék a magánélet sérthetetlenségéhez való jogot, vagy hogy legalább bizonyos fokú ellenőrzést gyakoroljanak az általuk megosztott információk felett" - nyilatkozta a szakember.
 
Tanácsok a személyes adatok védelméhez
 
Keressen rá saját magára például a Google-ben. Ha tudja, hogy milyen információk érhetők el nyilvánosan önről, akkor mindjárt tisztább képe lesz arról, hogy mit tudnak felhasználni ön ellen. Ha bizonyos információkat nem lehet eltávolítani a forrásból, akkor az úgynevezett "elfelejtés jogával" élve - jó esetben - utasíthatja a keresőmotort, hogy távolítsa el a keresési eredményekből a privát adatait tartalmazó weboldalakra mutató hivatkozásokat.
  
Nézze át a közösségi oldalakra feltett posztjaidat: ellenőrizze azoknak a helyeknek a geocímkéit, ahol gyakran tartózkodik, például a lakásét vagy az irodáét. Ellenőrizze az adatvédelmi beállításaidat!

Használjon olyan megoldásokat, amelyek meggátolják, hogy az alkalmazások indokolatlanul nyomon kövessék az eszközöket.

A közösségi hálózatok mellett számos más alkalmazásnak is van olyan közösségi komponense, amely információkat árulhat el, kezdve attól, hogy milyen nyelvet tanul, egészen a szexuális aktivitásig. Fordítson kiemelt figyelmet a földrajzi adatokat rögzítő alkalmazásokra, például a fitnesz nyomkövető alkalmazásokra.
 
Mérje fel, hogy milyen szolgáltatásokat használ vagy használt, például az online áruházakat, a különféle közösségi média alkalmazásokat, bejelentkező alkalmazásokat, stb. Ha már nem használja ezeket, akkor szüntesse meg a profilját, kérje adatai törlését.
Vélemények
 
  1. 3

    Az osTicket frissítésével két XSS-hiba szüntethető meg.

  2. 3

    A GRUB2-höz számos patch vált letölthetővé, amelyek révén biztonsági hibák is megszüntethetők.

  3. 1

    ​A macOS operációs rendszereket veszélyeztető Slisp.A trójai elsősorban ártalmas weboldalakon keresztül terjed.

 
Partnerhírek
​Felhőalapú biztonsági csomagokkal bővít az ESET

Az új ESET termékcsomagok testreszabható megoldást kínálnak minden cégméretre.

Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2021 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” címet.

hirdetés
Közösség