Hogyan ismerjük fel a hamis profilokat?

​Az internetes robotok ezerszámra hozzák létre a közösségi profolikat, hogy befolyásolják a felhasználókat. Néhány tipp következik, hogy miként lehet felismerni ezeket a hamis fiókokat.
 
hirdetés

A netes csalók nagy mennyiségben hoznak létre felhasználói fiókokat a különféle online szolgáltatásokhoz, felhős megoldásokhoz. E tevékenységüket automatizáltan, "robotokkal" végzik, sokszor abból a célból, hogy ilyen-olyan módon befolyásolják a netes közösség véleményét. Elég, ha csak az amerikai elnökválasztás kapcsán felmerült problémákra gondolunk, és arra a konfliktusra, ami ezt követően az USA és Oroszország között kialakult.
 
A Sophos biztonsági cég szerint ezek a robotok egyszerűen küldhetők harcba, és rendkívül hatásos propaganda eszközök, amelyeken keresztül formálni, vagy éppen megosztani lehet a közvéleményt. Ráadásul nem kis számban felbukkanó problémáról van szó. Egy korábbi tanulmány becslése szerint tavaly a Twitter profilok 15 százaléka ilyen bot volt (körülbelül 30 millió).
 
A biztonsági cég ezért úgy határozott, hogy néhány jó tanáccsal szolgál a hamis fiókok felismerésének megkönnyítéséhez:
 
Minden fiók, ami az alapértelmezett rendszer által adott profilképet használja, és a felhasználóneve egy olyan név, amit véletlenszerű karakterek követnek, az valószínűleg egy robot.
 
Még egy ránézésre eredetinek tűnő kép is félrevezető lehet. Sok robot közösségi médiából származó publikus profilokból szerez képeket, vagy akár stock fotókat használ fel ahhoz, hogy a profilképének autentikus jelleget adjon. Ha azt sejti, hogy egy profilkép nem eredeti, próbáljon meg egy Google képkeresést végezni ellenőrzésként.
 
A robotok által bevetett legújabb trükk a profilleírások generálása, amelyet véletlenszerűen kiválasztott főnevekből és jelzőkből állítanak össze, hogy a profil még hitelesebbnek tűnjön. Ha azonban ez a leírás összefüggéstelennek és érthetetlennek tűnik, vagy nem összeegyeztethető a profilképpel, akkor az figyelmeztető jel lehet.
 
A kifinomultabb robotok képesek valamiféle oda-vissza jellegű kommunikációra, de a legegyszerűbb változatok csak spamelnek - nem kell tőlük értékelhető választ várni kapcsolatteremtést követően.
 
Amennyiben egy fióknál azt állítják, hogy valamelyik befolyásosabb politikust vagy hírességet képviseli, érdemes ellenőrizni, hogy a valódi fiókkal van-e dolgunk. Segíthet például, hogy egy kék "hitelesített felhasználó" pipa található azoknál a Twitter fiókoknál, amelyekről bizonyították, hogy valóban annak a tulajdonában állnak, akit képviselnek. Azonban ez a jelzés nem szerepel minden hivatalos fióknál, ezért nem teljesen megbízható megoldásról van szó.
Vélemények
 
  1. 3

    A Linux Kernel legutóbb feltárt sebezhetőségére elérhetővé vált a megfelelő hibajavítás.

  2. 4

    Az Apache SpamAssassin két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
​Pénzt ígért a webes Word dokumentum

Rafinált megoldást találtak a kiberbűnözők arra, hogy a felhasználókat rávegyék az Emotet trójai telepítésére

​Ötvenezer nyomtatót hackeltek meg egy YouTube sztár kedvéért

A YouTube elsőbbségért folyó virtuális harc nemrég rémisztő hackertámadásban öltött testet: az egyik kiberbűnöző 50 ezer nyomtatót használt arra, hogy kedvenc sztárjának szerezzen plusz feliratkozókat.

hirdetés
Közösség
1