Hirtelen lett a vírusok éllovasa az Emotet trójai

A Check Point Research kiadta a 2020 júliusára vonatkozó, kiberbiztonsági jelentését, amely szerint az Emotet trójai öt hónap után visszakerült a vírusok toplistájának élére.
 

2020 februárja óta az Emotet tevékenysége - elsősorban a spamek terjesztése - folyamatosan csökkent, és júliusra szinte teljesen eltűnt a színről. Aztán a múlt hónapban sajnos újra felbukkant, és jelentős intenzitást mutatott. Nem ez volt az első ilyen eset, hiszen 2019-ben is hasonló történt, amikor az Emotet botnet a nyári hónapokra leállt, majd szeptemberben újraindult. 

Júliustól az Emotet ismét spamek terjesztésébe kapcsolódott be, valamint banki adatok lopására alkalmas TrickBot és Qbot vírusokkal történő fertőzésekhez járult hozzá. E levélszemét egy jelentős része rosszindulatú dokumentumokat tartalmazott, melyek neve "form.doc" vagy "invoice.doc" volt. A kutatók szerint ezek az ártalmas fájlok egyebek mellett PowerShell scriptek használatával járultak hozzá kártékony programok telepítéséhez. 

"Érdekes módon az Emotet - megismételve a 2019-ben tapasztalt mintát - az év korábbi szakaszában hónapokig alvó vagy korlátozott módban volt. Feltételezhetjük, hogy a botnet fejlesztői ez idő alatt frissítették a kódjaikat. Azonban most, hogy újra aktív a szerzemény, a szervezeteknek képezniük kellene a munkavállalóikat, hogy azok fel tudják ismerni az ezen fenyegetéseket hordozó spameket, és figyelmeztetni kell őket a csatolmányok megnyitásának vagy a külső forrásokhoz vezető linkekre való kattintások kockázataira. Emellett a vállalatoknak figyelniük kell az anti-malware megoldások alkalmazására, melyek képesek megakadályozni, hogy ilyen tartalmak egyáltalán eljussanak a végfelhasználókig" - mondta Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence & Research, Products igazgatója.

2020 júliusának vírus toplistája:
1. Emotet
2. Dridex 
3. Agent Tesla

Sebezhetőségek toplista

A kutatócsoport szerint július során az "MVPower DVR" egyik sérülékenysége volt a legáltalánosabban kihasznált biztonsági hiba. A második helyre az "OpenSSL TLS DTLS Heartbeat" sebezhetőség került. 
Vélemények
 
  1. 4

    A MySQL Server több mint ötven biztonsági hibajavítást kapott.

  2. 3

    A Java frissítésével nyolc sérülékenységet lehet megszüntetni.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség