Hazánkba is betörtek a zaklató mobil appok

​A mobil appok felhasználásával elkövetett zaklatás komoly probléma, és sokszor nagyon alattomos módon jelentkezik.
 

Az úgynevezett stalkerware programok - az áldozat okostelefonjára titokban feltelepített kémprogramok, más néven zaklatóappok - lehetővé teszik, hogy valaki betekintést nyerjen egy másik személy magánéletébe. A Kaspersky elemzései szerint 2019-ben január és augusztus között Magyarországon harmadával nőtt a zaklatóappok feltelepítésére irányuló kísérletek száma, ami azt mutatja, hogy hazánkban is egyre több gondot okoznak ezek a szoftverek.
 

"A zaklatóappok sokkal jobban elterjedtek, mint gondolnánk. Egy ilyen alkalmazás ugyanis a háttérben fut anélkül, hogy az érintett személy bármit is észrevenne belőle. A sikeres telepítést követően az elkövetők hozzáférhetnek az áldozat információihoz, a fotóihoz, a közösségi média fiókjaihoz, a tartózkodási helyéhez, a hang- és videofelvételeihez - bizonyos esetekben akár valós időben is. Éppen ezért a közelmúltban a "Coalition Against Stalkerware" elnevezésű kezdeményezés keretében több partnerrel kezdtünk együttműködni, hogy felhívjuk a figyelmet a zaklatóappok veszélyeire, és segítséget nyújtsunk az érintetteknek"

- nyilatkozta David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója.
 
A Kaspersky mellett még kilenc másik elismert vállalat és szövetség: az Avira, az Electronic Frontier Foundation, a European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, a G DATA, a Malwarebytes, a National Network to End Domestic Violence, a NortonLifeLock, az Operation Safe Escape és a Weißer Ring is csatlakozott a "Coalition Against Stalkerware" kezdeményezéshez.
 
Hogyan védekezhet a zaklatóappok ellen?
 
 • Blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését az okostelefon beállításaiban.
 • Soha ne adja meg az okostelefonja jelszavát vagy jelkódját másik személynek, még akkor sem, ha egyébként megbízik benne.
 • Soha ne tároljon ismeretlen fájlokat vagy alkalmazásokat a készüléken, ezek ugyanis veszélyeztethetik az adatok biztonságát.
 • Ha egy kapcsolata véget ért, akkor azonnal változtassa meg minden készüléke minden biztonsági beállítását, mindenhol módosítson jelszót.
 • Ellenőrizze a készüléken használt összes alkalmazást, hogy lássa, nem kerültek-e gyanús programok az eszközre.
 • Használjon megbízható biztonsági megoldást.
Vélemények
 
 1. 3

  Az Apache Kylin sebezhetősége SQL injection típusú támadásokhoz vezethet.

 2. 4

  A Cactiban legutóbb feltárt sebezhetőség jelentős veszélyt jelent az érintett rendszerekre.

 3. 1

  Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
70 milliós váltságdíjat fizetett a holland egyetem

Interneten, élőben közvetített sajtótájékoztatón ismertette a Maastricht Egyetem a tavaly karácsonykor őket ért informatikai támadás következményeit.

A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

hirdetés
Közösség
1