Hazánkba is betörtek a zaklató mobil appok

​A mobil appok felhasználásával elkövetett zaklatás komoly probléma, és sokszor nagyon alattomos módon jelentkezik.
 

Az úgynevezett stalkerware programok - az áldozat okostelefonjára titokban feltelepített kémprogramok, más néven zaklatóappok - lehetővé teszik, hogy valaki betekintést nyerjen egy másik személy magánéletébe. A Kaspersky elemzései szerint 2019-ben január és augusztus között Magyarországon harmadával nőtt a zaklatóappok feltelepítésére irányuló kísérletek száma, ami azt mutatja, hogy hazánkban is egyre több gondot okoznak ezek a szoftverek.
 

"A zaklatóappok sokkal jobban elterjedtek, mint gondolnánk. Egy ilyen alkalmazás ugyanis a háttérben fut anélkül, hogy az érintett személy bármit is észrevenne belőle. A sikeres telepítést követően az elkövetők hozzáférhetnek az áldozat információihoz, a fotóihoz, a közösségi média fiókjaihoz, a tartózkodási helyéhez, a hang- és videofelvételeihez - bizonyos esetekben akár valós időben is. Éppen ezért a közelmúltban a "Coalition Against Stalkerware" elnevezésű kezdeményezés keretében több partnerrel kezdtünk együttműködni, hogy felhívjuk a figyelmet a zaklatóappok veszélyeire, és segítséget nyújtsunk az érintetteknek"

- nyilatkozta David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója.
 
A Kaspersky mellett még kilenc másik elismert vállalat és szövetség: az Avira, az Electronic Frontier Foundation, a European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, a G DATA, a Malwarebytes, a National Network to End Domestic Violence, a NortonLifeLock, az Operation Safe Escape és a Weißer Ring is csatlakozott a "Coalition Against Stalkerware" kezdeményezéshez.
 
Hogyan védekezhet a zaklatóappok ellen?
 
 • Blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését az okostelefon beállításaiban.
 • Soha ne adja meg az okostelefonja jelszavát vagy jelkódját másik személynek, még akkor sem, ha egyébként megbízik benne.
 • Soha ne tároljon ismeretlen fájlokat vagy alkalmazásokat a készüléken, ezek ugyanis veszélyeztethetik az adatok biztonságát.
 • Ha egy kapcsolata véget ért, akkor azonnal változtassa meg minden készüléke minden biztonsági beállítását, mindenhol módosítson jelszót.
 • Ellenőrizze a készüléken használt összes alkalmazást, hogy lássa, nem kerültek-e gyanús programok az eszközre.
 • Használjon megbízható biztonsági megoldást.
Vélemények
 
 1. 4

  A McAfee Network Security Manager egy biztonsági hibát tartalmaz.

 2. 3

  Az Apache Guacamole fejlesztői két biztonsági résről számoltak be.

 3. 1

  A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség