Hasznos kiegészítő Chrome-hoz és Firefoxhoz

A Malwarebytes kiadta azt a webböngészőkhöz készült kiegészítőjét, amelynek segítségével sok káros weboldal méregfogát lehet kihúzni.
 

A webes támadások továbbra is töretlenül tartják magukat, és folyamatosan veszélyeztetik a számítógépeket. Több biztonság cég ezért olyan böngészőkiegészítőket fejleszt, amelyek a netezés során felmerülő kockázatokat hivatottak csökkenteni. Legyen szó reklámblokkolásról, kártékony fájlok detektálásáról, ezek a kiegészítő valóban hasznos szolgálatot tehetnek. Így gondolta mindezt a Malwarebytes is, amely kiadta a legújabb kiegészítőjét. Ez a Mozilla Firefox, valamint a Google Chrome webböngészőkkel kompatibilis.
 
Az új bővítmény egy meglehetősen komplex kiegészítőnek számít, és több biztonsági funkcióval is rendelkezik. Ezek közül a legfontosabb az anti-malware modul, amelynek feladata a kártékony programok, ártalmas kódok felismerése és blokkolása. Emellett a kiegészítőben helyet kapott egy csalásfelderítő modul, ami a technikai támogatásos csalásokhoz készült weblapokat hivatott detektálni. A bővítmény támogatja a reklámblokkolást, és az online aktivitások nyomon követésének tiltását is.

 
A fentiek közül érdemes egy kicsit alaposabban szemügyre venni a technikai csalások elleni védelmet. Az ilyen károkozások során az elkövetők megtévesztő weblapokat szerkesztenek, és valami nagy technikai bajról (vagy akár mondvacsinált vírusfertőzésről) számolnak be, ami miatt a felhasználónak fel kell hívnia egy telefonszámot. Ez vagy emelt díjas szám, vagy a támadók ezen keresztül próbálnak bizalmas adatokat kipuhatolni, illetve távolról hozzáférést szerezni a számítógéphez. A Malwarebytes új kiegészítője ezekre az oldalakra figyel kétféle módon. Egyrészt már ismert, ártalmas célokat szolgáló URL-lista alapján dönt, másrészt heurisztikus módszerekkel igyekszik kiszűrni a csalók weblapjait. Ez utóbbi azért hasznos, mert a biztonsági cég előtt még ismeretlen, káros weblapok esetén is jelezhet a felhasználónak.
 
Az új kiegészítő esetében az egyes funkciók tetszés szerint ki- és bekapcsolhatók. Emellett egy fehérlista is rendelkezésre áll, amelyre a felhasználó szabadon felveheti az általa megbízhatónak tartott weboldalakat (domaineket).
 
Végül fontos megjegyezni, hogy a kiegészítő jelenleg még csak béta verzióban érhető el, így a működésével kapcsolatban lehetnek problémák. Többen jelezték a fórumokon, hogy egyes esetekben a bővítmény kicsit túlbuzgó, és ártalmatlan weblapok esetén is riaszt.
 
A kiegészítő a Chrome Áruházból vagy a Firefox kiegészítőit tartalmazó hivatalos weboldalról tölthető le.
Vélemények
 
  1. 4

    A Drupal alapú weboldalak frissítését mihamarabb célszerű elvégezni.

  2. 3

    A McAfee Data Loss Prevention egy közepes veszélyességű biztonsági hibát tartalmaz.

  3. 1

    A Betabot trójai számos kártékony tevékenységbe tud bekapcsolódni. A neve ellenére már egyáltalán nem béta verzióról van szó.

 
Partnerhírek
Okoseszközeink az áramellátást is veszélyeztethetik

A kiberbűnözők internetes hálózatba kapcsolt háztartási készülékeket köthetnek botnetekbe, hogy manipulálhassák az energiahálózatot.

Amikor az ellátási lánc a gyenge pont

Október elején az egész biztonsági világ rácsodálkozott a neves Bloomberg Businessweek tényfeltáró cikkére, mely hardverszintű beépített kémkedésről szólt.

hirdetés
Közösség
1