Hanyagul bánt a jelszavakkal a Firefox

A Mozilla fejlesztői a Firefox kapcsán egy jelszókezelési sebezhetőséget javítottak. A helyzeten az esetlegesen beállított mesterjelszó sem segített.
 

A Firefox is hosszú ideje rendelkezik beépített jelszókezelő modullal, amelynek segítségével a felhasználók az egyes weboldalakon történő bejelentkezések alkalmával elmenthetik a felhasználónevüket és a jelszavukat. Így a következő bejelentkezéskor gyorsabban és kényelmesebben tudnak belépni az adott rendszerbe, hiszen nem kell ismét beírogatniuk a hitelesítő adataikat. A kényelem azonban sokszor nincs jó barátságban a biztonsággal, és az elmentett jelszavak vonzó prédát jelentenek az adattolvajok, kémprogramok számára.
 
Az évek során a Mozilla is folyamatosan erősítette a jelszókezelőjének biztonságát. Az egyik legfontosabb lépés a mesterjelszó bevezetése volt, amely egy extra védelmi szintet jelent. Ennek segítségével csak akkor válnak láthatóvá az elmentett jelszavak, ha a felhasználó előbb megadja a mesterjelszavát.
 
A webböngészőben legutóbb felfedezett sebezhetőség azonban elég jelentősen aláásta a mesterjelszavas védelmet. A hiba felfedezője ugyanis arra jött rá, hogy mesterjelszó megadása nélkül egy egyszerű jobb gombos kattintást követően kimásolhatók a védett bejelentkezési adatok a vágólapra. Ilyen módon pedig - igaz egyesével - a felhasználó összes jelszava kimenthető a jelszótárból anélkül, hogy ehhez bármilyen programot, vagy komolyabb trükköt kellene alkalmazni.
 
Szerencsére azért van kockázatcsökkentő tényező is, ami miatt a Mozilla "csak" közepes veszélyességűnek ítélte meg a sérülékenységet. Ezek közül a legfontosabb, hogy az adattolvajnak hozzá kell tudnia férni a számítógéphez, amelybe az adott felhasználó nevében be is kell tudnia jelentkezni. Az eddigi vizsgálatok szerint a hibával kémprogramok nem tudnak visszaélni. Ettől azonban még nem célszerű halogatni a Firefox frissítését, mivel a hibajavítás már elkészült. A Firefox 68.0.2-es (illetve a Firefox ESR 68.0.2) verziótól kezdődően a biztonsági rés már nem létezik.
 
A Firefox a beépített, automatikus frissítési szolgáltatásának segítségével tartható naprakészen, vagy a webböngésző weboldaláról tölthető le a legfrissebb kiadás. További információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 3

    A Vivotek firmware frissítést adott ki egyes IP-kameráihoz.

  2. 3

    A Dell EMC RSA Archer két sérülékenységtől vált meg a legújabb frissítéseinek köszönhetően.

  3. 1

    A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Hamis szerelem a Facebookon

Tragédiába torkollott egy facebookos kamuprofil körüli eset, a féltékeny férj lelőtte az online csalók áldozatául esett feleségét.

A mobilbiztonság helyzete 2019 első félévében

Az ESET átfogó áttekintést készített arról, hogyan alakult a mobilbiztonsági helyzete a 2019-es esztendő első félévében.

hirdetés
Közösség
1