Hanyagul bánt a jelszavakkal a Firefox

A Mozilla fejlesztői a Firefox kapcsán egy jelszókezelési sebezhetőséget javítottak. A helyzeten az esetlegesen beállított mesterjelszó sem segített.
 

A Firefox is hosszú ideje rendelkezik beépített jelszókezelő modullal, amelynek segítségével a felhasználók az egyes weboldalakon történő bejelentkezések alkalmával elmenthetik a felhasználónevüket és a jelszavukat. Így a következő bejelentkezéskor gyorsabban és kényelmesebben tudnak belépni az adott rendszerbe, hiszen nem kell ismét beírogatniuk a hitelesítő adataikat. A kényelem azonban sokszor nincs jó barátságban a biztonsággal, és az elmentett jelszavak vonzó prédát jelentenek az adattolvajok, kémprogramok számára.
 
Az évek során a Mozilla is folyamatosan erősítette a jelszókezelőjének biztonságát. Az egyik legfontosabb lépés a mesterjelszó bevezetése volt, amely egy extra védelmi szintet jelent. Ennek segítségével csak akkor válnak láthatóvá az elmentett jelszavak, ha a felhasználó előbb megadja a mesterjelszavát.
 
A webböngészőben legutóbb felfedezett sebezhetőség azonban elég jelentősen aláásta a mesterjelszavas védelmet. A hiba felfedezője ugyanis arra jött rá, hogy mesterjelszó megadása nélkül egy egyszerű jobb gombos kattintást követően kimásolhatók a védett bejelentkezési adatok a vágólapra. Ilyen módon pedig - igaz egyesével - a felhasználó összes jelszava kimenthető a jelszótárból anélkül, hogy ehhez bármilyen programot, vagy komolyabb trükköt kellene alkalmazni.
 
Szerencsére azért van kockázatcsökkentő tényező is, ami miatt a Mozilla "csak" közepes veszélyességűnek ítélte meg a sérülékenységet. Ezek közül a legfontosabb, hogy az adattolvajnak hozzá kell tudnia férni a számítógéphez, amelybe az adott felhasználó nevében be is kell tudnia jelentkezni. Az eddigi vizsgálatok szerint a hibával kémprogramok nem tudnak visszaélni. Ettől azonban még nem célszerű halogatni a Firefox frissítését, mivel a hibajavítás már elkészült. A Firefox 68.0.2-es (illetve a Firefox ESR 68.0.2) verziótól kezdődően a biztonsági rés már nem létezik.
 
A Firefox a beépített, automatikus frissítési szolgáltatásának segítségével tartható naprakészen, vagy a webböngésző weboldaláról tölthető le a legfrissebb kiadás. További információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

  2. 4

    A Microsoft egy nulladik napi sérülékenységről számolt be az Internet Explorer kapcsán.

  3. 1

    A Coonrac trójai kizárólag addig van jelen egy fertőzött számítógépen, amíg arról a terjesztői számára fontos adatokat ki nem szivárogtatja.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1