Hamis frissítéssel leplezi valódi szándékát a Pots zsaroló program

​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.
 

A Pots zsaroló program is fájlok titkosításával teszi használhatatlanná a fertőzött számítógépeken lévő állományokat. Egyedül a Windows legszükségesebb rendszerfájljait hagyja érintetlenül annak érdekében, hogy a rendszer valamilyen szinten üzemképes maradjon, és a zsarolás megvalósítható legyen.
 
A kártékony program a kompromittált állományok nevét .djvu, .rumba, .tfudet vagy .tro kiterjesztésekkel egészíti ki. Majd szöveges fájlok, illetve egy üzenetablak segítségével közli a követeléseit. Természetesen ez esetben is igaz az, hogy a zsarolóknak nem érdemes behódolni, mert semmi garancia nincs arra, hogy megküldik a helyreállításhoz szükséges információkat.
 
A Pots további feltűnő jellegzetessége, hogy a fertőzés során megjelenít egy Windows Update ablakot, amelyben látszólag Windows frissítést végez. Ez azonban csak arra szolgál, hogy a fájlok titkosításáról átmenetileg elterelje a figyelmet.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Google 39 biztonsági rést foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 4

    A Fujifilm FCR röntgen berendezései kapcsán egy súlyos sérülékenységre derült fény.

  3. 1

    A Scranos trójai rootkit technikák alkalmazásával éri el, hogy nehéz legyen kiszúrni azokon a rendszereken, amelyekről adatokat lop.

 
Partnerhírek
​Törvény az álhírek és a zaklatás ellen

A brit kormány a közösségi oldalakat működtető vállalatokat vonná felelősségre a platformjaik segítségével terjesztett ártalmas online viselkedéséért és tartalmakért.

​EU-s GDPR vizsgálat indul a Microsoft ellen

Az ellenőrzést a holland kormány vizsgálatának eredményei indították el, mely szerint a redmondi óriás termékei nem GDPR-kompatibilisek.

hirdetés
Közösség
1