Hamis frissítéssel leplezi valódi szándékát a Pots zsaroló program

​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.
 

A Pots zsaroló program is fájlok titkosításával teszi használhatatlanná a fertőzött számítógépeken lévő állományokat. Egyedül a Windows legszükségesebb rendszerfájljait hagyja érintetlenül annak érdekében, hogy a rendszer valamilyen szinten üzemképes maradjon, és a zsarolás megvalósítható legyen.
 
A kártékony program a kompromittált állományok nevét .djvu, .rumba, .tfudet vagy .tro kiterjesztésekkel egészíti ki. Majd szöveges fájlok, illetve egy üzenetablak segítségével közli a követeléseit. Természetesen ez esetben is igaz az, hogy a zsarolóknak nem érdemes behódolni, mert semmi garancia nincs arra, hogy megküldik a helyreállításhoz szükséges információkat.
 
A Pots további feltűnő jellegzetessége, hogy a fertőzés során megjelenít egy Windows Update ablakot, amelyben látszólag Windows frissítést végez. Ez azonban csak arra szolgál, hogy a fájlok titkosításáról átmenetileg elterelje a figyelmet.
 
Vélemények
 
  1. 3

    A Joomla webes tartalomkezelő rendszer egy újabb biztonsági hibától vált meg.

  2. 4

    A FortiClient fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

  3. 2

    A Ryuk zsaroló program is fájlok titkosítására, illetve váltságdíj követelésére hangolódott.

 
Partnerhírek
​Japán vírussal védekezne a kibertámadások ellen

Védekezési célokra használná a japán kormány azt a vírust, melyet a szigetország vállalkozásaival együtt dolgozna ki. A védekező kártevő a szigetország kibervédelmi stratégiájának része.

​Illegális webáruházakat zártak be

Komoly nemzetközi összefogással a hatóságok több országból lezártak két webshopot, mely az illegális interneten törvénytelen termékeket és szolgáltatásokat árusított.

hirdetés
Közösség
1