Hamis frissítéssel leplezi valódi szándékát a Pots zsaroló program

​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.
 

A Pots zsaroló program is fájlok titkosításával teszi használhatatlanná a fertőzött számítógépeken lévő állományokat. Egyedül a Windows legszükségesebb rendszerfájljait hagyja érintetlenül annak érdekében, hogy a rendszer valamilyen szinten üzemképes maradjon, és a zsarolás megvalósítható legyen.
 
A kártékony program a kompromittált állományok nevét .djvu, .rumba, .tfudet vagy .tro kiterjesztésekkel egészíti ki. Majd szöveges fájlok, illetve egy üzenetablak segítségével közli a követeléseit. Természetesen ez esetben is igaz az, hogy a zsarolóknak nem érdemes behódolni, mert semmi garancia nincs arra, hogy megküldik a helyreállításhoz szükséges információkat.
 
A Pots további feltűnő jellegzetessége, hogy a fertőzés során megjelenít egy Windows Update ablakot, amelyben látszólag Windows frissítést végez. Ez azonban csak arra szolgál, hogy a fájlok titkosításáról átmenetileg elterelje a figyelmet.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Microsoft a SharePoint Serverhez két újabb hibajavítást tett elérhetővé.

  2. 4

    A Microsoft rengeteg biztonsági rést foltozott be a webböngészői, különösen az Edge esetében.

  3. 2

    ​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.

 
Partnerhírek
Lehallgathat az iPhone?

Noha az Apple nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, még vele is megeshet, hogy hibázik. Most egy programozói hiba varázsolt lehallgató készüléket a iPhone-okból.

Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszónál

Az e-mailek fontos részei mindennapi életünknek, mégis kevesen gondolunk bele, miként biztosíthatjuk fiókjainkat a jelszavak beírásán túl.

hirdetés
Közösség
1