Hamis frissítéssel leplezi valódi szándékát a Pots zsaroló program

​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.
 

A Pots zsaroló program is fájlok titkosításával teszi használhatatlanná a fertőzött számítógépeken lévő állományokat. Egyedül a Windows legszükségesebb rendszerfájljait hagyja érintetlenül annak érdekében, hogy a rendszer valamilyen szinten üzemképes maradjon, és a zsarolás megvalósítható legyen.
 
A kártékony program a kompromittált állományok nevét .djvu, .rumba, .tfudet vagy .tro kiterjesztésekkel egészíti ki. Majd szöveges fájlok, illetve egy üzenetablak segítségével közli a követeléseit. Természetesen ez esetben is igaz az, hogy a zsarolóknak nem érdemes behódolni, mert semmi garancia nincs arra, hogy megküldik a helyreállításhoz szükséges információkat.
 
A Pots további feltűnő jellegzetessége, hogy a fertőzés során megjelenít egy Windows Update ablakot, amelyben látszólag Windows frissítést végez. Ez azonban csak arra szolgál, hogy a fájlok titkosításáról átmenetileg elterelje a figyelmet.
 
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1