Hallgatózni lehetett az Apple Watch okosórákkal

​Az Apple átmenetileg letiltotta az okosóráin található Walkie-Talkie alkalmazást, mivel abban egy súlyos biztonsági hibára derült fény.
 

Az Apple-nek idén januárban a népszerű FaceTime alkalmazásában le kellett tiltania a csoportos hívás funkciót, mivel annak kapcsán egy súlyos sérülékenység látott napvilágot. Kiderült ugyanis, hogy egy sérülékenység következtében iOS-re épülő okostelefonokon és táblagépeken, valamint macOS alapú számítógépeken hallgatózásra adott lehetőséget a szoftver. Méghozzá úgy, hogy a hívott félnek ehhez semmit nem kellett tennie. Amikor kicsengett a hívás, akkor már hallhatóvá válhatott a hívott fél környezetében folytatott beszélgetés, akár úgy is, hogy senki nem fogadta a hívást. (Egyes esetekben kamerás kémkedésre is mód nyílhatott.)
 
Az Apple a FaceTime hibáját viszonylag gyorsan, február elején orvosolta. A napokban azonban egy újabb, kísértetiesen hasonló probléma jutott a vállalat tudomására a sebezhetőségek bejelentésére szolgáló kezdeményezésén keresztül. Egy biztonsági kutató arra jött rá, hogy az Apple Watch okosórán futtatható Walkie-Talkie alkalmazás szintén módot adhat kémkedésre, lehallgatásra (iPhone-on keresztül).
 
Az Apple biztonsági csapata azonnal megkezdte a sebezhetőség vizsgálatát, és megállapította, hogy az valóban kockázatot rejt. Ezért a hibajavítás elkészítéséig átmenetileg letiltotta a szóban forgó szoftvert. Ettől az még nem tűnik el az órákról, de a blokkolás feloldásáig nem használható.

 
A Walkie-Talkie app 2018-ban került fel először a Apple okosóráira a WatchOS 5-ös verziójának megjelenésekor. A feladata, hogy lehetőséget adjon a felhasználók közötti kommunikációra anélkül, hogy ehhez bármiféle hívást kellene kezdeményezni. A felhasználó csak megnyomja az óra gombját addig, amíg beszélni szeretne, majd várakozik a másik fél válaszára. Vélhetőleg e folyamatot kezelő összetevőbe csúszott hiba, de az Apple egyelőre nem szolgált technikai részletekkel. Biztonsági okokból nem adott arról sem tájékoztatást, hogy a sérülékenység miként használható ki.
 
„Tudomásunkra jutott egy sebezhetőség az Apple Watch kompatibilis Walkie-Talkie app kapcsán, és ezért addig kikapcsoltuk ezt a funkciót, amíg nem javítjuk a hibát. Elnézést kérünk a felhasználóktól. Amilyen hamar csak lehet visszaállítjuk a szolgáltatást" - közölte az Apple. Emellett hozzátette, hogy egyelőre nincs információja arról, hogy a biztonsági rést korábban bárki "élesben" kihasználta volna. A cég szerint a sebezhetőség kiaknázására csak speciális körülmények között van lehetőség egy többlépcsős folyamat részeként.
Vélemények
 
  1. 4

    A Citrix elérhetővé tette az Application Delivery Controller, illetve a Citrix Gateway legújabb hibajavítását.

  2. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

  3. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1