Hackerek kényszerítették térdre az amerikai T-Mobile-t

​Az amerikai T-Mobile ismét egy olyan, nagyon jelentős adatbiztonsági incidenst volt kénytelen elkönyvelni, amely ezúttal 37 millió ügyfelét érintette.
 

Az amerikai T-Mobile az elmúlt években többször került a biztonsági hírek élére azáltal, hogy nem sikerült komoly kibertámadásokat időben elhárítania, amik végül rendszerek kompromittálásával, valamint adatszivárgásokkal jártak. A vállalat korábban már elkötelezte magát a védelmének jelentős fejlesztése mellett. Azonban minden jel arra utal, hogy eddig ezek nem hozták meg a kívánt eredményt, hiszen egy újabb bizarr, de egyben tanulságos adatlopás történt a vállalatnál.
 
A T-Mobile szerint a támadók 2022. november 25-én kezdték az akciójukat, azonban arra csak idén, január 5-én derült fény. Ennek következtében az elkövetőknek bőven volt idejük arra, hogy elérjék a céljukat.
 
Az eddigi vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy az incidens egy sérülékeny API-n keresztül következett be. Ezzel kapcsolatos technikai részleteket ugyan nem kívánt elárulni a vállalat, de könnyen elképzelhető, hogy a feketekalapos hackerek találtak egy olyan sebezhető API-hívást, amin keresztül hitelesítés nélkül is képesek voltak adatok lekérdezésére.
 
A biztonsági eseménynek súlyos következményei lettek, hiszen legalább 37 millió ügyfél adata került illetéktelen kezekbe. Egyebek mellett nevek, számlázási címek, e-mail címek, telefonszámok, születési dátumok is kikerültek a vállalattól. Ugyanakkor jogosítványokkal kapcsolatos adatokhoz, társadalombiztosítási számokhoz, jelszavakhoz, PIN-kódokhoz, bank- és hitelkártya adatokhoz nem fértek hozzá a támadók.
 
A vállalat az incidens tudomására jutásakor azonnal letiltotta az érintett API-t, hogy elejét vegye a további adatszivárgásnak. Egyúttal értesítette az illetékes hatóságokat a történtekről, majd megkezdte az érintett ügyfeleinek tájékoztatását. Azóta a vizsgálatokba már szövetségi ügynökségek is bekapcsolódtak.
 
A mostani eset is jól példázza, hogy az elmúlt években mind fontosabb szerephez jutó API-k jelentős támadási felületet biztosítanak a kiberbűnözők számára, ezért az API-biztonsággal kapcsolatos kockázatokat kiemelten kell kezelni a védelmi intézkedések meghozatalakor.
Vélemények
 
  1. 3

    A Joomla! fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

  2. 4

    A QNAP egy magas kockázatú sebezhetőséget szüntetett meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség