Gyorsan frissítse a Magentot, ha még nem tette meg!

​A Magento egyik sebezhetősége nagyon felkapottá vált kiberbűnözői körökben, ezért az érintett webáruházak üzemeltetőinek különösen érdemes figyelniük a frissítések elvégzésére.
 

A Magento nyílt forráskódú e-kereskedelmi platform jelenleg megközelítőleg 170 ezer webáruház működését biztosítja világszerte. Ennél fogva egy-egy biztonsági rése széles körű támadásokra ad lehetőséget. Sajnos e lehetősséggel a kiberbűnözők gyakorta élnek is, és nem egyszer automatizált módszerekkel indítanak tömeges támadásokat e webshopok ellen.
 
A Magento kapcsán idén februárban egy veszélyes sebezhetőségre (CVE-2022-24086) derült fény, amelyhez a Adobe ugyan gyorsan kiadta a frissítést, de az sok esetben nem került telepítésre az üzemeltetők által. A biztonsági rés kockázatát látva egyebek mellett a CISA is figyelemfelhívó közleményt adott ki, és a biztonsági frissítések telepítésére buzdított. Különösen azután, hogy a biztonsági rés kihasználásához szükséges exploitok napvilágra kerültek, így a támadóknak nem volt nehéz dolguk a kiszemelt webshopok kompromittálásakor.
 
A Sansec biztonsági kutatói az elmúlt időszakban fokozatosan növekvő aktivitást tapasztaltak a szóban forgó sérülékenységgel összefüggésben. Alapvetően háromféle támadási típust figyeltek meg. Ezek úgy valósulnak meg, hogy az elkövetők különféle űrlapmezőkbe (vezetéknév, keresztnév, ÁFA) speciálisan összeállított kódokat szúrnak be. A sebezhetőség miatt ezek lefutnak az érintett kiszolgálón, és további kódokat juttatnak fel azokra. E fájlok neve lehet például "223sam.jpg" vagy "health_check.php".  A letöltött kódok mindegyike hátsó kapuként működik a szervereken, és további visszaélésekre, manipulációkra, károkozásokra adnak lehetőséget.
 
A biztonsági szakemberek az érintett webáruházak üzemeltetői számára a biztonsági frissítések rendszeres telepítését javasolják a károk megelőzése érdekében.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Exim kapcsán egy közepes veszélyességű hibára derült fény.

  2. 3

    A TP-Link TL-WR940N típusú routerekben két biztonsági hiba javítására nyílt lehetőség.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

​Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

Az iskolákból kerül ki a jövő generációja, akik többségében digitálisan kevésbé képzettek, tapasztaltak, ezért könnyebb célpontok.

hirdetés
Közösség