Gyakran toppan be az iskolákba zsarolóvírus

Az oktatási intézményeket egyre gyakrabban sújtja zsarolóvírus. Az elmúlt évben 60 százalékuk hálózatába került be ilyen kártékony program.
 

A Sophos egy ágazati felmérést tett közzé, amelynek elvégzése során azt vizsgálta, hogy az oktatási szektort milyen mértékben érintik a zsarolóvírusokra épülő támadások. Az eredmények pedig nagyon aggasztó képet festenek az oktatási intézmények biztonságával kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy a felmérésben résztvevők 60 százalékánál az elmúlt egy évben kimutatható volt legalább egy alkalommal zsarolóvírus fertőzés. (Ez az arány egy évvel korábban 44 százalék volt.)
 
Más szektorokkal összehasonlítva az oktatási intézmények jelentették a legnagyobb számban azt, hogy a zsarolóvírus támadások a működésükre jelentős hatást gyakoroltak függetlenül attól, hogy állami vagy magán intézményekről van szó.
 
Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a megkérdezett intézmények töredékének sikerült visszaszereznie, helyreállítania a támadások során titkosított fájlokat, adatokat még a váltságdíj kifizetését követően is. A helyreállítási munkák pedig átlagosan több mint egy hónapot vettek igénybe.
 
"Az iskolák elsődleges célpontjai a támadóknak, mivel általánosságban nincs erős kiberbiztonsági védelmük, és a birtokukban lévő személyes adatok aranybányát jelentenek" - mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója. Majd hozzátette: "Sajnos ezek a támadások nem fognak megszűnni, így az egyetlen módja a megelőzésüknek, hogy prioritásként kell kezelni a zsarolóvírusok elleni védelmi rendszerek kiépítését a támadások észleléséhez és elhárításához."
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség