Gyakran toppan be az iskolákba zsarolóvírus

Az oktatási intézményeket egyre gyakrabban sújtja zsarolóvírus. Az elmúlt évben 60 százalékuk hálózatába került be ilyen kártékony program.
 

A Sophos egy ágazati felmérést tett közzé, amelynek elvégzése során azt vizsgálta, hogy az oktatási szektort milyen mértékben érintik a zsarolóvírusokra épülő támadások. Az eredmények pedig nagyon aggasztó képet festenek az oktatási intézmények biztonságával kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy a felmérésben résztvevők 60 százalékánál az elmúlt egy évben kimutatható volt legalább egy alkalommal zsarolóvírus fertőzés. (Ez az arány egy évvel korábban 44 százalék volt.)
 
Más szektorokkal összehasonlítva az oktatási intézmények jelentették a legnagyobb számban azt, hogy a zsarolóvírus támadások a működésükre jelentős hatást gyakoroltak függetlenül attól, hogy állami vagy magán intézményekről van szó.
 
Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a megkérdezett intézmények töredékének sikerült visszaszereznie, helyreállítania a támadások során titkosított fájlokat, adatokat még a váltságdíj kifizetését követően is. A helyreállítási munkák pedig átlagosan több mint egy hónapot vettek igénybe.
 
"Az iskolák elsődleges célpontjai a támadóknak, mivel általánosságban nincs erős kiberbiztonsági védelmük, és a birtokukban lévő személyes adatok aranybányát jelentenek" - mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója. Majd hozzátette: "Sajnos ezek a támadások nem fognak megszűnni, így az egyetlen módja a megelőzésüknek, hogy prioritásként kell kezelni a zsarolóvírusok elleni védelmi rendszerek kiépítését a támadások észleléséhez és elhárításához."
Vélemények
 
  1. 4

    A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 4

    A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség