Google: titkosítottan fecsegnek majd az appok

​A Google kezdi megelégelni a titkosítatlanul kommunikáló androidos alkalmazásokat. A jövőben alapértelmezés lesz a titkosított hálózati adatforgalmazás.
 

Ahogy minden évben, úgy idén is újabb védelmi megoldásokkal fog gyarapodni az Android. Az egyelőre Android P néven futó, tesztverzió formájában elérhető kiadás egyik fontos újdonsága lesz, hogy a TLS-kommunikáció válik alapértelmezetté. Ebből a felhasználók jó esetben semmit nem fognak észre venni, az adataik mégis nagyobb biztonságban lesznek. Azonban a mobil appok fejlesztőinek érdemes lesz időben felkészülniük a változásokra, különösen akkor, ha jelenleg titkosítás nélkül küldözgetik az adatokat.
 
A Google szerint azokkal az alkalmazásokkal nem lesz teendő a TLS-sel kapcsolatos változások miatt, amelyek már jelenleg is kizárólag titkosított módon kommunikálnak a különböző szerverekkel. Probléma azoknál az appoknál lesz, amelyek most még nem kódolják az adatforgalmat. Azt a vállalat nem árulta el, hogy mindez a Google Play áruházból elérhető alkalmazások hány százalékát érinti.
 
A TLS-sel kapcsolatos Google bejelentés a változtatásra szoruló alkalmazások esetében nem feltétlenül csak a szoftver kódját fogja érinteni. Sőt talán azt lesz egyszerűbb átírni, hiszen sok esetben csak URL-eken, portszámokon kell módosítani. Viszont ezzel párhuzamosan a kapcsolódó szervereket is fel kell készíteni a titkosított kommunikációra, ami üzemeltetési kérdéseket is felvet.
 
A Google jelezte, hogy az Android P esetében még lesz egy kiskapu: az alkalmazásokhoz tartozó hálózati beállításokban továbbra is lehet majd engedélyezni a TLS nélküli kommunikációt, de ezt a lehetőséget a vállalat csak végső megoldásként hagyta meg.
Vélemények
 
  1. 4

    A Moodle kapcsán egy veszélyes biztonsági résről jelentek meg információk.

  2. 4

    Az XnView több sebezhetőséget is tartalmaz.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1