Futárcégek nevében terjednek vírusos e-mailek

​Egyre több olyan kártékony e-mail terjed, amelyek látszólag futárcégektől érkeznek. Legtöbbször a UPS, a FedEx és a DHL nevével élnek vissza a csalók.
 

A Kaspersky kutatói újabb spam- és adathalász támadásokat fedeztek fel, amelyek kiszállítandó csomagokra várakozó felhasználókat vesznek célba. A csalók gyakran szállítmányozási cégek alkalmazottjaként tűntetik fel magukat, és közlik, hogy egy csomag érkezett. Emellett közlik, hogy a csomag átvételéhez előbb a címzettnek el kell olvasnia, vagy meg kell erősítenie a mellékelt fájlban szereplő információkat. Amint az áldozat kinyitja a mellékletet, akkor a rosszindulatú program letöltődik számítógépre.

A biztonsági cég szerint ezek a levelek a legutóbbi alvilági kampány során például a Remcos nevű trójai terjesztésében kaptak szerepet. Ez a rosszindulatú program zombi számítógéppé változtatja a PC-ket, vagyis azokat egy botnethez csatlakoztatja. Továbbá adatokat lop, vagy részt vesz egyéb károkozók terjesztésében.

A szóban forgó levelek esetenként weboldalakra mutató hivatkozásokat is tartalmaznak. Az adathalászok hitelesnek tűnő másolatokat készítenek a népszerű kézbesítési szolgáltatások webhelyeiről. A potenciális áldozatokat pedig arra kérik, hogy olyan adatokat adjanak meg, mint például az e-mail cím és a jelszó ahhoz, hogy a weboldalon nyomon követhessék a csomagjaikat.

"A kibontakozó világjárvány sok ágazatban káoszt teremtett - ideértve a kézbesítési szolgáltatásokat is. Nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők ezt előnyükre próbálják fordítani. Annak ellenére, hogy mindenki szeretne minél hamarabb a csomagjához jutni, fontos, hogy mindig körültekintően mérjük fel, honnan érkeznek ezek az e-mailek, és ellenőrizzük, hogy a hivatkozott weboldal címe helyes-e" - mondta Tatjana Serbakova, vezető elemző. A szakember szerint mindig alaposan szemügyre kell venni a feladó e-mail címét és a levelek szövegét. Soha nem szabad megnyitni gyanús e-mailekben lévő mellékleteket, és az azokban szereplő hivatkozásokra való kattintást is kerülni kell.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zoom client for Windows egy nulladik napi sérülékenységet tartalmaz.

  2. 4

    A Google elérhetővé tette az Android júliusi hibajavításait.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség