Fura szerzet fertőzi a számítógépeket

​A CannibalRAT trójai program ugyan összeollózott kódokból épül fel, de ennek ellenére az újabb verziói komoly károkat képesek okozni.
 
hirdetés

A CannibalRAT nevű kártékony programot a Cisco Talos biztonsági kutatói vették alaposan is szemügyre. Az elemzéseik során megállapították, hogy a károkozó teljes mértékben Pythonban készült. Noha a Python roppant nagy népszerűségnek örvend a fejlesztők, adattudósok stb. körében, a kártékony programok világában eddig nem volt túl megszokott a jelenléte. A CannibalRAT készítői pedig sajnos minden igyekezetükkel azon voltak, hogy ezen változtassanak. A károkozójukból több variánst is kiadtak idén. Jelenleg a 3.0 és a 4.0 változatok fertőzik a számítógépeket. A legtöbb áldozatul esett számítógép Brazíliában működik, de nemcsak a dél-amerikai ország érintett a szerzemény által. 

A kutatók vizsgálatai fényt derítettek arra, hogy a CannibalRAT nem különösebben szofisztikált program, de azért vannak trükkjei. A készítői a Python kódból a py2exe eszköz segítségével készítettek könnyen futtatható változatot, majd azt kezdték terjeszteni. Amikor a kártevő felkerül egy számítógépre, akkor rögtön megpróbál egy vezérlőszerverhez kapcsolódni, amelyre feltölti a Windowsba aktuálisan bejelentkezett felhasználói fiók adatait és a számítógép nevét. (A kiszolgáló címét base64 kódolás segítségével igyekszik leplezni.) Eközben egy Java Update szolgáltatásnak próbálja álcázni magát. 

A CannibalRAT a PC-ken egy PDF dokumentumot hoz létre, amelybe HTML kódokat is beágyaz. Ezt követően a PDF-fájlt megnyitja a Google Chrome segítségével, már, ha a Google böngészője telepített a számítógépen. Ekkor történik egy újabb csatlakozás a botnetet vezérlő kiszolgálókhoz. A 3-as verzió mindezt hagyományos webes kérések formájában valósítja meg, míg a 4-es kiadás már API-kat használ a kommunikáció során. 


Egy kártékony PDF-fájl.

A kártékony program készítői több helyről emeltek be kódokat. Főként Githubon is elérhető Python forrásokat használtak egyebek mellett a virtualizált környezetek felismeréséhez is. Emellett szintén a Githubról származik az a kód is, amely a billentyűleütések naplózását valósítja meg. A károkozó elesősorban adatlopási célokkal terjed, de azért számos más, elég beszédes nevű modulja is van: runcmd, persistence, download, upload, screenshot, miner, DDoS, driverfind, unzip, ehidden, credentials, file, zip, python, update. Érdekesség, hogy az újabb, 4.0-ás verzióból kikerült a szolgáltatásmegtagadási támadásokra lehetőséget adó modul, valamint a frissítő összetevő is. Emellett az újabb változat már nem képes a Firefox által elmentett adatok kimazsolázására sem. Ettől azonban még a Chrome-ból képes kiexportálni a felhasználói adatokat, jelszavakat. 

A Cisco kutatói szerint a CannibalRAT infrastruktúrájának feltérképezését nehezítette, hogy a botnethez 120 másodpercenként változó domain nevek is tartoznak. Ezekről azonban kiderült, hogy mindegyik egy brazil szolgáltatónál elhelyezett szerverre mutat. Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy ezt a kiszolgálót sikerült-e már leállítaniuk a brazil hatóságoknak, ezért csak óvatosan!
Vélemények
 
  1. 3

    A Jenkins fontos biztonsági frissítéseket kapott.

  2. 3

    A HAProxy két biztonsági rés kapcsán szorul frissítésre.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
Trendek a vállalati biztonságban

A felhasználók negyede soha egyetlen munkahelyén sem kapott biztonságtudatossági képzést.

Oktatással a zsarolóvírusok ellen

A legtöbb biztonsági incidensnek kevesebb fájó következménye lenne, ha a vállalat minden munkatársa tudná, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén.

hirdetés
Közösség
1