Firefoxon keresztül támadnak a Mac-es vírusok

Noha az Apple számítógépein jóval kisebb a vírusfertőzések valószínűsége, mint Windows alatt, azért nem szabad félvállról venni a Mac-ek védelmét. Most épp a Firefox segíti a vírusterjesztőket.
 
hirdetés

Nem célszerű azt gondolni, hogy a kiberbűnözők nem figyelnek a macOS alapú számítógépekre. Pontosan tudják, hogy ezek a rendszerek is rengeteg értékes adatot tárolnak, és azt is, hogy a támadásaikra kevésbé számítanak a Mac-felhasználók. Ezt pedig ki is használják, méghozzá számos módon. A legutóbbi trükkjük arra hívja fel a figyelmet, hogy a macOS esetében sem kifizetődő, ha valaki nem frissíti a szoftvereket.
 
Patrick Wardle biztonsági kutató az elmúlt napokban két olyan kártékony programot elemzett, amelyek kifejezetten a macOS ostromlására termettek, és a Firefox biztonsági réseit fordították a saját javukra.
 
A Mozilla a múlt héten két alkalommal is frissítést adott ki a Firefox webböngészőjéhez. A fejlesztők jelezték, hogy a hibajavításokat nemcsak Windows és Linux alatt kell telepíteni, hanem a macOS kompatibilis verzió esetében is. Már akkor lehetett tudni, hogy olyan sérülékenységek miatt volt szükség soron kívüli frissítésre, amelyek kihasználásához szükséges kódok már a kiberbűnözők kezében voltak. Emiatt nem is igazán meglepő, hogy a frissítést követő néhány napon belül megkezdődött a biztonsági rések kihasználása. A meglepő inkább az, hogy ez elsőként az Apple platformja alatt történt.
 
A két károkozó
 
Wardle a vizsgálatai során arra jött rá, hogy a Firefox biztonsági hibáinak kiaknázásával terjedő két kártékony program egyike sem ismeretlen. Oly annyira nem, hogy az egyik kártevő a 2012 óta terjedő Netwire víruscsaládhoz tartozik. Erről a szerzeményről azt érdemes tudni, hogy linuxos változatban is létezik, és eredetileg jelszólopásra tervezték. A legújabb változata azonban alkalmas arra, hogy hátsó kaput nyisson a rendszereken, és a támadók által kiadott (elsősorban fájlrendszerrel kapcsolatos) parancsokat végrehajtsa. Emellett képes képernyőképek lementésére, illetve billentyűleütések figyelésére.
 
A másik, szintén Firefox sérülékenység kihasználásával terjedő kártékony program nem más, mint az a Mokes trójai, amelyet a Kaspersky 2016-ban fedezett fel. A Mokes is egy többplatformos program, amely most ismét a Mac-eket vette célba. A funkcionalitása nagyrészt megegyezik a Netwire-ével, de ezen felül alkalmas webkamerán, illetve mikrofonon keresztül történő kémkedésre is.
 
Egy jó hír
 
Wardle szerint a fejlettebb vírusvédelmi eszközök már képesek felismerni a két szóban forgó kártékony programot. Emellett a Netwire-t az Apple XProtect is képes megállítani. Ugyanakkor ezek hiányában, és a Firefox frissítésének elhanyagolásával a kockázatok jelentősen fokozódnak.
Vélemények
 
  1. 3

    A tcpdump kapcsán egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

  2. 3

    Az F5 egy több termékét érintő sérülékenységről számolt be.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Állandóan követhetők a Bluetooth eszközök

A Bluetooth kommunikációs protokoll egyik most felfedezett sérülékenysége miatt állandóan követni lehet egy eszközt.

​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

hirdetés
Közösség
1