Firefoxon keresztül támadnak a Mac-es vírusok

Noha az Apple számítógépein jóval kisebb a vírusfertőzések valószínűsége, mint Windows alatt, azért nem szabad félvállról venni a Mac-ek védelmét. Most épp a Firefox segíti a vírusterjesztőket.
 

Nem célszerű azt gondolni, hogy a kiberbűnözők nem figyelnek a macOS alapú számítógépekre. Pontosan tudják, hogy ezek a rendszerek is rengeteg értékes adatot tárolnak, és azt is, hogy a támadásaikra kevésbé számítanak a Mac-felhasználók. Ezt pedig ki is használják, méghozzá számos módon. A legutóbbi trükkjük arra hívja fel a figyelmet, hogy a macOS esetében sem kifizetődő, ha valaki nem frissíti a szoftvereket.
 
Patrick Wardle biztonsági kutató az elmúlt napokban két olyan kártékony programot elemzett, amelyek kifejezetten a macOS ostromlására termettek, és a Firefox biztonsági réseit fordították a saját javukra.
 
A Mozilla a múlt héten két alkalommal is frissítést adott ki a Firefox webböngészőjéhez. A fejlesztők jelezték, hogy a hibajavításokat nemcsak Windows és Linux alatt kell telepíteni, hanem a macOS kompatibilis verzió esetében is. Már akkor lehetett tudni, hogy olyan sérülékenységek miatt volt szükség soron kívüli frissítésre, amelyek kihasználásához szükséges kódok már a kiberbűnözők kezében voltak. Emiatt nem is igazán meglepő, hogy a frissítést követő néhány napon belül megkezdődött a biztonsági rések kihasználása. A meglepő inkább az, hogy ez elsőként az Apple platformja alatt történt.
 
A két károkozó
 
Wardle a vizsgálatai során arra jött rá, hogy a Firefox biztonsági hibáinak kiaknázásával terjedő két kártékony program egyike sem ismeretlen. Oly annyira nem, hogy az egyik kártevő a 2012 óta terjedő Netwire víruscsaládhoz tartozik. Erről a szerzeményről azt érdemes tudni, hogy linuxos változatban is létezik, és eredetileg jelszólopásra tervezték. A legújabb változata azonban alkalmas arra, hogy hátsó kaput nyisson a rendszereken, és a támadók által kiadott (elsősorban fájlrendszerrel kapcsolatos) parancsokat végrehajtsa. Emellett képes képernyőképek lementésére, illetve billentyűleütések figyelésére.
 
A másik, szintén Firefox sérülékenység kihasználásával terjedő kártékony program nem más, mint az a Mokes trójai, amelyet a Kaspersky 2016-ban fedezett fel. A Mokes is egy többplatformos program, amely most ismét a Mac-eket vette célba. A funkcionalitása nagyrészt megegyezik a Netwire-ével, de ezen felül alkalmas webkamerán, illetve mikrofonon keresztül történő kémkedésre is.
 
Egy jó hír
 
Wardle szerint a fejlettebb vírusvédelmi eszközök már képesek felismerni a két szóban forgó kártékony programot. Emellett a Netwire-t az Apple XProtect is képes megállítani. Ugyanakkor ezek hiányában, és a Firefox frissítésének elhanyagolásával a kockázatok jelentősen fokozódnak.
Vélemények
 
  1. 4

    A Citrix elérhetővé tette az Application Delivery Controller, illetve a Citrix Gateway legújabb hibajavítását.

  2. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

  3. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1