FinTech: biztonság nélkül nem lesz nyerő

​Az üzleti vezetők 80 százaléka gondolja úgy, hogy a koronavírus-járvány sürgetőbbé tette a pénzügyi rendszerek és szolgáltatások védelmének fokozását.
 

Az ESET globális FinTech-kutatása feltárta, hogy az üzleti vezetők 42 százaléka szerint a kiberbűnözés és a koronavírus miatti lezárások egyenlő mértékű veszélyt jelentenek vállalkozásuk pénzügyeinek biztonságára. A legalább ezer munkavállalót foglalkoztató vállalatok nagyobb valószínűséggel nevezték kiemelt fenyegetésnek a kiberbűnözést, míg az 50 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató vállalkozások a koronavírus miatti bezárásokat érezték problémásabbnak.
 
Hamis biztonságérzet
 
Világszerte a vállalkozások 80 százaléka biztos abban, hogy otthon dolgozó alkalmazottjaik - különösen azok, akik pénzügyi szoftvereket kezelnek - rendelkeznek a kiberbiztonsági kockázatok kezeléséhez szükséges tudással és technológiával. Ennek egyik lehetséges oka, hogy az utóbbi években egyre több cég ismerte fel a kiberbiztonsági oktatások fontosságát, ám mindez sajnos hamis biztonságérzetről is árulkodhat.
 
Prioritások a járvány után
 
Ami a vállalkozások járvány utáni fókuszát illeti, a válaszadók egyharmada szerint a jövőben az adatok biztonsága lesz a legnagyobb technológiai prioritás, amelyet szorosan követ a hatékonyság javítása. Az üzleti vezetőket arról is megkérdezték, hogy milyen speciális technológiák segíthetnek a pénzügyek biztonságának megőrzésében a koronavírus utáni világban. A leggyakoribb válaszok a fizetési/bankkártya-csalások észlelése és a személyazonosság-lopások monitorozása voltak.
 
Első a kiberbiztonság?
 
A kibertámadások évről évre egyre gyakoribbá és kifinomultabbá válnak. Ez minden iparág számára fenyegetést jelent, de a pénzügyi szolgáltató vállalatok és a FinTech-et használók különösen vonzó célpontok a kiberbűnözők számára, mivel monetáris tranzakciókat, valamint bizalmas személyes és pénzügyi adatokat egyaránt kezelnek.
 
A pénzügyi szolgáltatások online térbe költöztetésével megnőtt a potenciális kibertámadások anyagi tétje, így egy adatszivárgás minden korábbinál költségesebbé válhat. Ezt figyelembe véve nyilvánvaló, hogy a vállalkozásoknak el kell sajátítaniuk az "első a kiberbiztonság" megközelítést az új FinTech megoldások alkalmazásakor.
 
Az első lépés annak biztosítása, hogy a vállalkozásokat egy átfogó kiberbiztonsági megoldás védje. Akármennyire is jó befektetés a FinTech, ha együtt jár a biztonság háttérbe szorulásával, akkor a kibertámadások jelentős anyagi veszteséget okozhatnak.
 
A felhőben az adatokat erőteljes biztonsági és titkosítási megoldással kell megvédeni. A végpontok biztonsága szintén létfontosságú a célzott, akár fájl nélküli támadások megelőzéséhez.
 
Mindez mit sem ér a munkavállalók képzése nélkül
 
Bár a biztonságba való befektetés elengedhetetlen, ez csak az első lépés. Kritikus fontosságú annak biztosítása is, hogy a dolgozók a vállalat minden szintjén elsajátítsák e megfelelő mentalitást. A kiberbiztonság nem lehet csak a legfelsőbb szinten megvalósuló kezdeményezés, mivel minden olyan alkalmazott, aki nem viselkedik felelősségteljesen, kockázatot jelent a vállalat számára. Nélkülözhetetlen az adathalász támadásokkal, a biztonságos jelszavakkal, a hozzáférés kezelésével és a rendszerek frissítésének fontosságával kapcsolatos oktatás. A munkavállalókat meg kell ismertetni a védelmi protokollok figyelmen kívül hagyásának következményeivel és a kockázatok csökkentésének módjaival.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség