Félünk, mégsem figyelünk

Egyre több felhasználó tart attól, hogy az okostelefonjára telepített appok megfigyelik a tevékenységét. Ennek ellenére sokszor a legalapvetőbb óvintézkedések is elmaradnak.
 

A felhasználók egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy az okos készülékeiken található alkalmazások mennyire figyelik, követik nyomon a tevékenységeiket, online jelenlétüket. A Kaspersky Lab úgy találta, hogy az emberek 61 százalékát zavarja, ha egy weboldal vagy applikáció használni akarja a helymeghatározási adatokat. Ez az arány 2016-ban még csak 39 százalék volt, ami azt mutatja, hogy a felhasználók biztonságtudatossága az elmúlt időszakban nőtt, legalábbis e tekintetben. Sajnos azonban a kép nem ennyire egyértelmű.
 
A felhasználók félelmei korántsem megalapozatlanok. A biztonsági kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alkalmazásoknak nemcsak hatalmas mennyiségű adathoz van hozzáférésük (például címlista, tevékenységek vagy helyinformációk), hanem sokszor futnak a háttérben anélkül, hogy erről a felhasználónak tudomása lenne. A biztonsági cég szerint az Android alkalmazások 83 százalékának van hozzáférése a felhasználók szenzitív adataihoz, és 96 százaléka képes a háttérben futni.
 
Nem figyelünk az adatainkra
 
A helyzeten csak tovább ront, hogy a felhasználók jelentős része nem igazán figyel oda az adatbiztonsági megfontolásokra. A 47 százalékuk elismerte, hogy nem törődik a már telepített alkalmazások engedélykéréseivel. Majdnem minden ötödik ember nem figyel arra, hogy milyen jogosultságokat ad egy újonnan letöltött alkalmazásnak. Emiatt a kártékony programoknak sok esetben nincs nehéz dolguk. Mindez pedig oda vezet, hogy a készülékek mind gyakrabban fertőződnek meg, és egyre több az adatszivárgási esemény.
 
"Az alkalmazások egyre fontosabb szerepet töltenek be a mindennapjainkban. Ma már mondhatni mindenre applikációt használunk - fotókat szerkesztünk, fizetünk, játszunk, vásárlunk, asztalt foglalunk stb. A kutatásunk arra világított rá, hogy használjuk, ámde nem feltétlenül bízunk ezekben a programokban" - nyilatkozta Dmitry Aleshin, a Kaspersky Lab termékmarketing részlegének igazgatóhelyettese.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1