Félünk, mégsem figyelünk

Egyre több felhasználó tart attól, hogy az okostelefonjára telepített appok megfigyelik a tevékenységét. Ennek ellenére sokszor a legalapvetőbb óvintézkedések is elmaradnak.
 
hirdetés
A felhasználók egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy az okos készülékeiken található alkalmazások mennyire figyelik, követik nyomon a tevékenységeiket, online jelenlétüket. A Kaspersky Lab úgy találta, hogy az emberek 61 százalékát zavarja, ha egy weboldal vagy applikáció használni akarja a helymeghatározási adatokat. Ez az arány 2016-ban még csak 39 százalék volt, ami azt mutatja, hogy a felhasználók biztonságtudatossága az elmúlt időszakban nőtt, legalábbis e tekintetben. Sajnos azonban a kép nem ennyire egyértelmű.
 
A felhasználók félelmei korántsem megalapozatlanok. A biztonsági kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alkalmazásoknak nemcsak hatalmas mennyiségű adathoz van hozzáférésük (például címlista, tevékenységek vagy helyinformációk), hanem sokszor futnak a háttérben anélkül, hogy erről a felhasználónak tudomása lenne. A biztonsági cég szerint az Android alkalmazások 83 százalékának van hozzáférése a felhasználók szenzitív adataihoz, és 96 százaléka képes a háttérben futni.
 
Nem figyelünk az adatainkra
 
A helyzeten csak tovább ront, hogy a felhasználók jelentős része nem igazán figyel oda az adatbiztonsági megfontolásokra. A 47 százalékuk elismerte, hogy nem törődik a már telepített alkalmazások engedélykéréseivel. Majdnem minden ötödik ember nem figyel arra, hogy milyen jogosultságokat ad egy újonnan letöltött alkalmazásnak. Emiatt a kártékony programoknak sok esetben nincs nehéz dolguk. Mindez pedig oda vezet, hogy a készülékek mind gyakrabban fertőződnek meg, és egyre több az adatszivárgási esemény.
 
"Az alkalmazások egyre fontosabb szerepet töltenek be a mindennapjainkban. Ma már mondhatni mindenre applikációt használunk - fotókat szerkesztünk, fizetünk, játszunk, vásárlunk, asztalt foglalunk stb. A kutatásunk arra világított rá, hogy használjuk, ámde nem feltétlenül bízunk ezekben a programokban" - nyilatkozta Dmitry Aleshin, a Kaspersky Lab termékmarketing részlegének igazgatóhelyettese.
Vélemények
 
  1. 3

    Az OpenSSH-hoz egy biztonsági patch vált letölthetővé.

  2. 3

    A VMware Workstation és a Fusion kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

  3. 3

    Az Adobe Creative Cloud egy közepes veszélyességű biztonsági hibától vált meg.

 
Partnerhírek
Beszállítótól kerülhettek volna ki a Tesla, Fiat, VW adatai

​Egy nagy szervezet adataihoz legkönnyebb partnerei kevésbé védett kapuin keresztül bejutni. Ez a tény nemrég egy sor autógyártó számára vált majdnem igazi rémálommá.

6 tipp a biztonságos nyaraláshoz

​Legyen az a Balaton vagy a horvát tengerpart, a legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik az okostelefonjukat és akár a notebookjukat.

hirdetés
Közösség
1