Feltörhették a Tesco Twitter fiókját

Minden jel ara utal, hogy a Tesco elvesztette az irányítást a Twitter fiókja felett. Igencsak különös bejegyzések jelentek meg a profilja alatt. Szerencsére a követők résen voltak.
 

Az interneten többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a Tesco globális Twitter fiókjával valami nincs rendben, mert olyan üzenetek jelentek meg a kereskedelmi cég neve alatt (vélhetőleg visszaélve azzal), amik nagyon nem egy ilyen oldalra valók. Később aztán még furcsább események történtek, mondhatni önálló életre kelt a szóban forgó profil.
 
Az első furcsa üzenet arról szólt, hogy a Bitcoin ismét erőre kapott, és egyre többet ér. A bejegyzés tartalmazott egy Bitcoin címet is. A tweet arra próbálta rávenni a felhasználókat, hogy küldjenek Bitcoint erre a címre, amit aztán duplán fognak visszakapni. Ebből persze egy szó sem volt igaz, és a legfrissebb hírek szerint szerencsére a felhasználók sem dőltek be a trükknek. Így minden jel arra utal, hogy anyagi kár nem keletkezett. Azonban ezzel még nem ért véget a történet.


Forrás: Twitter
 
Furcsa adatbekérés
 
Nem sokkal később még érdekesebb történésre lettek figyelmesek a netezők. A több mint félmillió követővel rendelkező, globális Tesco profil ugyanis egyszer csak átalakult egy hamis Bill Gates fiókká. Ezen megjelent Gates fényképe, neve, sőt még a profil felhasználóneve is módosult: "@Billgatesmsc". Ez utóbbi miatt a Twitterről eltűnt a megbízható fiókoknak kijáró kék pipa. Ugyanakkor a profilt kézben tartó személy elkezdett Bill Gates nevében válaszolgatni a Tesco vásárlók Twitteren közzétett panaszaira. Ezekben az üzeneteiben nevet és postázási címet kért az elégedetlen vásárlóktól. Arról nincs információ, hogy ezeket az adatokat hányan adták meg.


Forrás: Twitter
 
Úgy tűnik, hogy a Tesconak viszonylag hamar sikerült úrrá lennie a twitteres problémán. Mostanra a profil helyreállt, és az ismét elvárható módon működik. A kereskedelmi cég az oda nem illő bejegyzéseket és üzeneteket eltávolította, illetve a megbízható profiloknál látható kék pipa ikon is visszakerült az oldalára.
 
Az eset jól rávilágít arra, hogy a neten nem célszerű meggondalatlanul kattintgatni, még akkor sem, ha esetleg egy-egy bejegyzést jól ismert cég vagy személy neve fémjelez.
Vélemények
 
  1. 3

    A Trend Micro biztonsági frissítést adott ki a Deep Security Manager, valamint a Vulnerability Protection megoldásaihoz.

  2. 3

    A McAfee Web Gateway egy fontos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Gartner: az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelemben

A Gartner kutatói immár két egymást követő évben is az ESET vállalatát nevezték meg az egyetlen kihívó (Challenger) cégként (a Magic Quadrant for Endpoint Platforms című) éves jelentésükben.

Postai csomagok segítségével támadhatnak a hackerek

Az IBM szakértői egy olyan olcsó és kis méretű eszközt állítottak össze, amely a vállalat vagy házunk környékén kémkedhet adatokra.

hirdetés
Közösség
1